ALKMAAR - Op dinsdag 7 augustus om 19.00 uur luidt Tineke Reijne, voorzitter Starnmeer 375 jaar, de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Zij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders waarvan wethouder Marcel van Zon de gastheer is. De overige gasten zijn bestuursleden: mede-voorzitter Ester Slooten, secretaris Marco Buis, PR zaken Martijn Jongens, penningmeester Hans Hurks en Klaas Reijne die verantwoordelijk is voor fondsen/sponsorenwerving.

Starnmeer 375 jaar
De Starnmeer, gelegen in de gemeente Alkmaar, tegen de Beemster, is een prachtige polder met stolpboerderijen, wijdse uitzichten, rust en stilte. En telt ongeveer 230 inwoners. De Starnmeer is omgeven door het Noordhollandsch Kanaal, de Knollendammervaart, de Zaan en het Alkmaardermeer. Dit jaar bestaat de polder 375 jaar. Een groep vrijwilligers heeft het op zich genomen om er een feestjaar van te maken. Zoals een veiling van goederen en diensten. Dit heeft een mooi startkapitaal opgebracht voor de viering van het 375-jarig bestaan. Zaterdag 30 juni en zondag 1 juli vond het zomerfeest plaats met onder meer een reünie, een presentatie van de historie van de Starnmeer, pop-up producties, straattheater, open podium, muziekoptredens, jeugdactiviteiten, een fototentoonstelling, een optocht en een zeskamp. Op 22 september wordt een agrarische dag georganiseerd met een optocht van oude trekkers, een kleine huisdierenkeuring, een digitale koeienkeuring en nog veel meer. Tenslotte is de ijsclub bezig met een programma voor het slotevenement dat in winterse sferen gevierd wordt.

36 Alkmaarse kaasmarkten
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Vorig jaar trok dit kleurrijke evenement een record aantal bezoekers (ruim 169.000). De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 30 maart tot en met 28 september op vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast worden er op de dinsdagen in juli en augustus van 19.00 tot 21.00 uur avondkaasmarkten gehouden. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.