ALKMAAR - Hoewel de eerste begrafenissen al zijn geweest, was de eerste natuurbegraafplaats van Noord-Holland nog niet officieel geopend. Daar komt op 26 september verandering in. Vanaf 10:00 uur opent Natuurbegraafplaats Geestmerloo de deuren voor het publiek. Een dag vol activiteiten in dit nieuwe natuurgebied aan de noordrand van Alkmaar.

Nieuw in Noord-Holland
Natuurbegraven is voor onze provincie een nieuwe manier van begraven. Op een natuurbegraafplaats vinden mensen een laatste rustplaats in de natuur. Er zijn alleen natuurlijke materialen toegestaan, waardoor het graf helemaal opgaat in de natuur. Op de openingsdag worden demonstraties verzorgd van deze manier van begraven.

Bezoekers kunnen bovendien deelnemen aan een rondleiding over de natuurbegraafplaats en inspiratie opdoen voor hun eigen uitvaart. Hiervoor is een speciale expositie ingericht van milieuvriendelijke kisten en uitvaartmanden. Bovendien is er een verzameling lijkwades te bezichtigen. Ook aan duurzaam rouwvervoer is gedacht. Op de open dag is een speciale rouw-tesla te zien.

Demonstraties natuurbegraven

Op een natuurbegraafplaats is het begraven van een lichaam mogelijk, maar ook een urnbegraving behoort tot de opties. Beide soorten begrafenis worden zaterdag gedemonstreerd. Bezoekers kunnen deze demonstraties bijwonen, maar hebben ook de gelegenheid om een bezoekje te brengen aan het ontvangsthuis of de nieuwe ceremonieruimte.

Geestmerloo maakt deel uit van een groter recreatiegebied, waar ook ruimte is voor onder andere een natuurspeelplaats en het bos der omarming. Hier kunnen nabestaanden van overleden kinderen een herinneringsboom planten. De natuurbegraafplaats grenst aan het natuurgebied Geestmerambacht.

De opening en open dag zijn toegankelijk van 10:00 uur tot 16:30 uur aan de Nauertogt in Koedijk. Aanmelden als bezoeker is mogelijk via de website van de natuurbegraafplaats: geestmerloo.nl/opening