ALKMAAR - Woensdagavond 23 juni is Anja Schouten geïnstalleerd als burgemeester van Alkmaar. In de Grote Kerk van Alkmaar werd zij beëdigd door de commissaris van de Koning in Noord-Holland, de heer mr. A.Th.H. van Dijk.


Vanwege coronamaatregelen was het niet de locoburgemeester, maar haar echtgenoot Pedro Blom die haar de ambtsketen mocht omhangen.

Anja Schouten (52 jaar) is geen lid van een politieke partij. Zij was tot voor kort Politiechef Eenheid Noord-Holland en portefeuillehouder Zorg en Veiligheid Politie Nederland.

Fragmenten uit de speech van burgemeester Schouten:

“Ik dank u als vertrouwenscommissie en gemeenteraad. U heeft lef getoond. U durft het aan met een atypische kandidaat in zee te gaan. In uw profielschets stond dat u een bestuurder zocht met de ambitie Alkmaar en zichzelf als persoon verder te ontwikkelen. Deze zin raakte me zeer en dát was het moment dat ik besloot te schrijven. Dank voor deze opdracht en de ruimte die u me daarmee geeft om mezelf te ontwikkelen tot uw voorzitter en burgemeester van Alkmaar. Ik waardeer uw vertrouwen en zal het niet beschamen.

Ik heb dan wel geen politieke kleur maar wil zeker geen kleurloze burgemeester zijn. Ik sluit dan ook af met een aantal goede voornemens:
Ik wil een burgemeester zijn voor alle mensen in Alkmaar, de dorpen en de stad, jong en oud, geboren in Alkmaar of recent gekomen. Iedereen mag zijn wie hij is, zolang het maar ruimte laat voor de ander. Ik wil een burgemeester zijn die binnen alle grote ontwikkelingen en lastige besluiten de mens blijft zien. Die het niet altijd zeker weet, maar bereid is te vertellen hoe ze tot haar besluiten gekomen is.

Ik wil mijn nieuwsgierigheid behouden en zichtbaar zijn. En daarvoor heb ik het nodig dat ik ook veel buiten het stadhuis ben, dat ik mensen, organisaties, verenigingen, gemeenschappen spreek over hun praktijk. Daarvoor is een mooi inwerkprogramma gemaakt, en de raadsleden nemen mij deze zomer mee naar de mensen en plaatsen die zij belangrijk vinden. Maar als u denkt dat ik iets vergeet laat het me dan vooral weten. Mijn insteek is om te luisteren en te kijken. Van daaruit te zien wat er nodig is en dat dan ook te doen. Geen vooropgezet plan, maar richting krijgen van de Alkmaarders.”

“Uw burgemeester zijn is voor mij een eer en een genoegen. Ik hoop op uw steun, U kunt op mij rekenen.”

Bekijk hier de volledige speech.