ALKMAAR - Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Deze week vertelt Elles Raat, manager van het Amrâth Hotel in Alkmaar, over de manieren waarop zij inspelen op de huidige situatie. Amrâth Hôtels, waarvan de naam is ontleend aan de meisjesnaam van de moeder van de eigenaar, is een familiebedrijf (van Eijl) met hotels op dertien unieke locaties in Nederland. Tijdens de coronacrisis ontvangt het hotel, waarin totaal 35 vrouwen werken, bijzondere gasten. Zo verwelkomden zij onder andere daklozen en personeel van het Noordwest Ziekenhuis.

Hoe kijk je terug op de afgelopen weken?

“Het is af en toe echt wel lastig geweest”, begint Elles. “Ik heb zeker wel een traantje moeten laten. Er zitten dertig medewerkers thuis, dat is moeilijk. Op je werk blijf je positief, maar thuis breek je wel. Het is een rare periode. In februari had ik al een beetje een onderbuikgevoel. Wat als wij een lockdown krijgen? Wat moeten we dan doen?” De deuren sluiten was voor Elles geen optie, ze moesten open blijven. “Het hotel is afgelopen winter gerenoveerd en we bestaan deze maand vijftien jaar in Alkmaar. We waren helemaal klaar om dit jaar te gaan knallen. En toen kwam er roet in het eten."

Wat hebben jullie toen gedaan?
De enige mogelijkheid was om zelf in het hotel te gaan wonen, om de meeste ‘personeels’ kosten uit te sparen en alle diensten zelf te gaan draaien. Het receptiepersoneel reageerde gelukkig heel positief, ze wilden helpen. “De één nam z’n hond mee, de ander z’n partner of moeder. We hebben bijna acht weken samen in het hotel gewoond en voor elkaar gekookt en gezorgd. Ik heb daar zoveel respect voor, echt petje af voor iedereen die heeft geholpen dit mogelijk te maken,” zegt Elles trots.

Jullie hebben ook bijzondere gasten in het hotel gehad.
Hoe is dat ontstaan?“Dat klopt, ja” antwoord Elles. “We hebben artsen van het Noordwest Ziekenhuis in het hotel gehad. Ook gezinnen met een cruciale thuissituatie, waar het gewoon niet meer ging, kwamen bij ons terecht. Uiteindelijk kwam ook het DNO Doen via via bij ons terecht.” Momenteel verblijven er twaalf daklozen in het hotel. De maatregelen, zoals het houden van anderhalve meter afstand, is bij nachtopvang De Heem niet haalbaar. Er is simpelweg geen ruimte voor de maatregelen. Daarom moest er een tijdelijk onderkomen gevonden worden voor een deel van de gasten. “Wij helpen daar graag bij. Het zijn hartstikke lieve gasten. Het is echt een beetje hun thuis geworden, dat is zo mooi om te zien,” zegt Elles met een glimlach.

We gaan langzamerhand alles weer open zetten. Dit is bij een hotel wel anders dan bij restaurants. Hoe gaat dat bij jullie?
“Ja, een groot verschil is natuurlijk dat wij open zijn gebleven, met de gepaste maatregelen. We hebben goed contact onderhouden met onze vaste bedrijven en foto’s gestuurd van hoe het er bij ons uit ziet. Op die manier hebben we vertrouwen kunnen geven en gegarandeerd dat wij de situatie op de juiste manier benaderen.”

Vanaf 1 juni mogen de gasten weer beneden ontbijten, met een maximum van 30 personen. Meer ruimte is er ook niet. “Daarom zijn er verschillende opties, zoals roomservice en ontbijtpakketten. Gasten moeten het gevoel hebben echt een weekendje of nachtje weg te zijn, zonder teveel beperkt te worden.” Ook wordt er samengewerkt met ondernemers uit de omgeving. De restaurants mogen de maaltijden verzorgen, het hotel biedt de faciliteit. “Op deze manier kunnen we onze gasten een diner bieden en houden we de samenwerking met andere ondernemers in stand. We helpen elkaar.”

Hoe zie jij de zomer voor je?
“Er komen weer boekingen binnen, maar het is nog minimaal. Toch verwacht ik dat wanneer het mooie weer aanhoudt, er massaal geboekt gaat worden,” zegt Elles enthousiast. “Ik denk dat mensen vooral in eigen land op vakantie gaan. En dan is Alkmaar natuurlijk een prachtig gebied. Vlak bij Amsterdam, je kunt naar het strand of een dagje naar Texel. Wat dat betreft hebben wij toch wel de mooiste provincie die er is.” Lachend vervolgt Elles: “Ik verwacht een zomer vol met Hollandse gasten.”