ALKMAAR - Op vrijdag 20 april om 10.00 uur luidt de heer P. Holmström, ambassadeur van het Koninkrijk Zweden, de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van locoburgemeester Victor Kloos (OPA).

De heer Holmström is sinds september 2015 ambassadeur in Nederland. Hij komt naar Alkmaar ter gelegenheid van de onthulling van het drieluik van Maarten van Heemskerck in de Grote of Sint-Laurenskerk vrijdagmiddag.

Drieluik: Thuiskomst van een Meesterwerk

In 1538-1542 maakte Maarten van Heemskerck, één van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden, een immens altaarstuk voor de Grote of Sint-Laurenskerk: het zogenoemde Laurentiusaltaar. Dit altaarstuk is het grootste drieluik dat in de Noordelijke Nederlanden is gemaakt. Het altaarstuk van Maarten van Heemskerck, speciaal vervaardigd voor de kerk, is na de reformatie naar Linköping (Zweden) verhuisd.

500 jaar Grote Kerk

In 2018 viert Alkmaar het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote- of Sint Laurenskerk. De zijluiken zijn in het kader van dit jubileum, op initiatief van de Grote Kerk/TAQA Theater de Vest en Stedelijk Museum Alkmaar, voor één keer naar Alkmaar teruggebracht. Ze zijn voor het publiek in de kerk te zien van 21 april tot en met 7 oktober 2018. Daarnaast is er in Stedelijk Museum Alkmaar een presentatie te zien over de totstandkoming van het altaarstuk.

36 Alkmaarse kaasmarkten

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Vorig jaar trok dit kleurrijke evenement een record aantal bezoekers (ruim 169.000). De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 30 maart tot en met 28 september op vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast worden er op de dinsdagen in juli en augustus van 19.00 tot 21.00 uur avondkaasmarkten gehouden. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.