Op vrijdag 6 september luidt de heer ZE Yun Young Lee, ambassadeur van de Republiek Korea, de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit in gezelschap van een delegatie van de Stichting Jan Janszn. Weltevree op uitnodiging van burgemeester Piet Bruinooge.

De contacten tussen De Rijp (Alkmaar) en de Koreaanse natie zijn terug te leiden naar Jan Jansz. Weltevree (geb.1595). Deze Rijper zeeman strandde in 1627 op het eiland Jeju voor Zuid-Korea en werd gevangen genomen. Hij mocht het land niet verlaten, werd adviseur aan het hof van de Koning en nam de Koreaanse naam Pak Yon aan (meneer Jan). In De Rijp staat een beeld van Jan Jansz. Weltevree. Een replica hiervan staat in het Children’s Grand Park in Seoul, Zuid-Korea. Zo wordt Jan Janszn. Weltevree onthouden als een symbool van vriendschap tussen De Rijp en de Republiek Korea.

Stichting Jan Janszn. Weltevree
Stichting Jan Janszn. Weltevree heeft als doel de relatie tussen De Rijp en Korea te benadrukken en te intensiveren. De stichting doet dit door het organiseren en ondersteunen van culturele, educatieve, toeristische en economische activiteiten die verband houden met Korea. https://www.janjansznweltevree.nl/nl/

36 Alkmaarse kaasmarkten
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 29 maart tot en met 27 september, elke vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur.