ALKMAAR - Mantelzorgers leveren ook in Alkmaar een belangrijke bijdrage in de zorg aan anderen. Dankzij mantelzorgers kunnen mensen die zorg nodig hebben langer thuis blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. Als blijk van waardering wordt door de gemeente Alkmaar ook dit jaar weer het mantelzorgcompliment uitgedeeld. Dat de mantelzorg een belangrijk onderwerp is, bleek gisteravond tijdens de theatershow ‘’Zeikwijf in Mantelzorgland’’ in theater De Vest. Wethouder Anjo van de Ven was aanwezig bij de theatershow en erg enthousiast.

Het mantelzorgcompliment


Als blijk van waardering voor de mantelzorger, wordt door de gemeente Alkmaar het mantelzorgcompliment uitgedeeld – een geldbedrag van €200,-. Tot en met 15 december kunnen mensen die zorg ontvangen, het mantelzorgcompliment aanvragen voor hun mantelzorger. De aanvraag kan worden gedaan via www.alkmaar.nl/mantelzorgcompliment. Ieder jaar kunnen mensen die zorg ontvangen het compliment aanvragen voor hun mantelzorger.

Zo min mogelijk regeldruk


Bij mantelzorg komt soms heel wat kijken. Het draait niet alleen om de praktische dagelijkse zorg, maar er zijn ook veel regels en procedures die gevolgd moeten worden. Zo moeten er veel formulieren ingevuld worden en zijn er meerdere organisaties waar een mantelzorger mee te maken krijgt.

De gemeente Alkmaar zet zich in om de regeldruk zoveel mogelijk te verminderen voor de mantelzorgers. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat mantelzorgers een beroep kunnen doen op mantelzorgmakelaar het Mantelzorgcentrum – voor hulp bij regeltaken. Bijvoorbeeld voor ondersteuning bij het uitzoeken welke zorg het beste past of hulp bij het uitzoeken van wettelijke regelingen en voorzieningen. Deze ondersteuning is gratis.

Ook zet de gemeente Alkmaar zich in voor duidelijke en begrijpelijke brieven, formulieren en processen en vraagt zij van mantelzorgers een minimale bewijslast. Tot slot wordt alle nieuwe regelgeving vanuit de gemeente zorgvuldig gecontroleerd op ‘regelkolder’.

Voorstelling Zeikwijf in Mantelzorgland


Wethouder Anjo van de Ven woonde gisteravond de voorstelling Zeikwijf in Mantelzorgland bij in theater De Vest. Een theatershow van Pauline Redlich, vol oprechte verhalen, anekdotes, taboes en (h)erkenning.