ALKMAAR - Kinderburgemeester Livia Balder staat een bijzondere eer te wachten. Aanstaande dinsdagavond luidt zij om precies 19.00 uur de bel, hét teken dat de kaasmarkt kan beginnen. Zij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Burgemeester Schouten ontvangt haar jeugdige ‘collega’ voor deze mooie traditie. De dinsdagmarkten worden in de maanden juli en augustus van 19.00 uur tot 21.00 uur gehouden.

Initiatief raad

Het initiatief voor een kinderburgemeester voor Alkmaar komt uit de raad en heeft als doel om betrokkenheid die de kinderen hebben bij hun omgeving (straat, stad, samenleving) om te zetten in actie. Livia, leerling Durvschool van stichting Tabijn, was de uiteindelijke winnaar, mede dankzij een flitsende vlog en haar motto: alle kinderen tellen mee. Op 27 mei 2021 werd zij officieel geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering.

Veel op pad

Livia is het afgelopen schooljaar regelmatig op pad geweest met de burgemeester en wethouders. Zo nam ze een vlog op voor de Buitenspeeldag, maakte ze een podcast voor Alkmaar Marketing, speechte ze bij het afscheid van burgemeester Emile Roemer en bij de installatie van burgemeester Anja Schouten. Nam ze deel aan de ONTZETtend Alkmaarse Kennisquiz en opende ze de campagne Rookvrije zones bij speelvelden. En nog veel meer. En nu mag ze dan zelf de kaasmarkt openen.

Werving nieuwe kinderburgemeester

De werving van een nieuwe kinderburgemeester is in volle gang. De schoolvakanties gaan van start en dan kan Livia genieten van een welverdiende vakantie. Op 29 september gaat Livia de ambtsketen overdragen aan de nieuwe kinderburgemeester en zitten haar taken er officieel op.

Kaasstad Alkmaar

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.