ALKMAAR - Alkmaarse jongeren, jongerenwerkers en wethouder Jeugd, Joël Voordewind, lanceerden op 7 maart 2023 de website djc-alkmaar.nl.

Het Digitaal Jongeren Centrum is een online platform voor jongeren tussen 12 en 26 jaar in en rondom de gemeente Alkmaar. Achter de schermen zijn online jongerenwerkers (en andere professionals die online zijn) aanwezig om vragen te beantwoorden en met jongeren in gesprek te gaan. Het platform is een initiatief van Alkmaarse jongeren, jongerenwerkers van LINK en de gemeente Alkmaar.

Jongeren kunnen zich een wereld zonder internet of smartphone niet meer voorstellen. Gamen, met elkaar kletsen, samen films kijken, meedoen aan challenges, er gebeurt van alles online. Op djc-alkmaar.nl vinden jongeren actuele , nuttige en leuke informatie over activiteiten, werk, wonen, uitgaan en financiën. Bovendien biedt het platform jongerenwerkers meer mogelijkheden om met jongeren in contact te komen en te horen wat ze bezighoudt. Partners, ouders/verzorgers krijgen op het platform een beter beeld van hoe het Alkmaarse jongerenwerk werkt en samenwerkt met anderen.

Wethouder Jeugd, Joël Voordewind over het jongerenplatform

‘Naast de jongerenhuiskamers die er steeds meer komen in Alkmaar, blijkt er ook behoefte te zijn om elkaar makkelijker te vinden via internet. Zowel voor jongeren onderling als ook voor contact met jongerenwerkers. Daarvoor is dit digital platform een uitstekend middel. Niet als vervanging van fysiek contact maar als aanvulling.’

Wat vinden jongeren op djc-alkmaar.nl?

Als jongere kun je op het platform terecht voor alle dingen die je nodig hebt of kunt gebruiken in je leven. Van elkaar ontmoeten, samen een activiteit doen tot een 1-op-1 gesprek met een jongerenwerker of aangeschoven hulpverlener. Op het platform komen allerlei initiatieven , projecten en ideeën bij elkaar. Het platform biedt kansen om jongeren te betrekken bij wat er in hum omgeving gebeurt en kan ingezet worden voor jongerenparticipatie. Ook helpt het platform jongeren op weg om zich te kunnen redden in de steeds complexere wordende samenleving. Het platform zorgt daarnaast voor het vergroten van de maatschappelijke binding van jongeren.

Wat hebben jongerenwerkers aan het platform?

Omgekeerd is het platform voor de jongerenwerkers een vindplaats voor jongeren. Zo heeft het jongerenwerk meer mogelijkheden om jongeren op een waardevolle wijze te begeleiden. Door het platform krijgen jongwerenwerkers meer inzicht in wat jongeren belangrijk vinden, waar zij zich mee bezighouden en welke hulpvragen zij hebben. Ook wordt duidelijker hoe ze jongeren het beste kunnen bereiken. Het djc-alkmaar.nl helpt jongerenwerkers om talenten van jongeren te ontdekken, contact te leggen, te binden en aan elkaar te verbinden.