ALKMAAR - In 2004 werd schrijver Joost Zwagerman benoemd tot de eerste Alkmaarse stadsdichter. Hij werd in 2009 opgevolgd door Margreet Schouwenaar.

Zij richtte onder andere het Alkmaarse Dichtersgilde op en introduceerde de Eenzame Uitvaart. Op 1 juni 2018 eindigt het stadsdichterschap van Margreet Schouwenaar. Wij zoeken nu een nieuw literair talent voor deze eervolle functie.

Woordkunstenaars

Een talent dat een rol wil spelen binnen de infrastructuur voor poëzie in Alkmaar en een eigen invulling geeft aan het stadsdichterschap en vernieuwende ideeën heeft. Wij zoeken een woordkunstenaar die in Alkmaar woont of sterk verbonden is met Alkmaar.

Ambassadeur voor de stad

De stadsdichter wordt aangesteld met de opdracht om jaarlijks minimaal 3 gedichten te maken. De benoeming is voor drie jaar. Daarnaast vervult de stadsdichter ook een belangrijke functie als ambassadeur voor de literatuur in de stad. Alkmaarse literaire talenten, waaronder ook jonge taalkunstenaars van spoken word, die in aanmerking willen komen voor het stadsdichterschap 2018-2021 kunnen zich aanmelden.

Commissie

Een commissie bestaande uit, Erna Winters, directeur Bibliotheek Kennemerwaard; Ema Najetovic, Shuffle Magazine en Wouter van Heiningen, dichter, poëzie-uitgever en -organisator uit Den Haag beoordeelt de inzendingen en maakt een keuze voor een stadsdichter. Dit wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. De commissie selecteert op kwaliteit en visie.

Selectieprocedure

Ambieer jij het om de nieuwe stadsdichter van Alkmaar te worden? Stuur dan voor 19 maart een e-mail met een eigen gedicht of literair werk over Alkmaar vergezeld van een korte motivatie naar stadsdichter@alkmaar.nl. Het gedicht of literair werk mag maximaal 200 woorden bevatten. De commissie laat weten of je wordt uitgenodigd voor een persoonlijke ontmoeting en een pitch. Deze selectie vindt begin april plaats. Wil je meer weten over de functie neem dan contact op met Ellen Bokhove, Beleidsadviseur Cultuur Gemeente Alkmaar telefoonnummer 06 55 42 67 40.