ALKMAAR - Dit jaar eindigde Alkmaar op de derde plaats in de nationale verkiezing Green Cities Europe Award. Deze prijs wonnen zij voor het vergroenen van het winkelhart van de historische binnenstad. De gemeente Utrecht werd winnaar van de eerste plaats, de gemeente Hengelo eindigde op de tweede plaats. De prijsuitreiking van deze verkiezing vond plaats in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. In 2022 won Alkmaar de Europese titel ‘Green Cities Europe Award’.


Vergroenen doen we samen

Gemeente Alkmaar en Stadswerk072 doen het vergroenen niet alleen. Om te vergroenen werken zij samen met bewoners en ondernemers. De jury sprak bij de Alkmaarse inzending speciale waardering uit over de werkwijze van het vergroenen van de Alkmaarse Prachtstraatjes. De Prachtstraatjes zijn o.a. de zijstraatjes van de Langestraat en de straatjes in de Oude Stad. Deze vergroening is samen met de ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk tot stand gekomen.

Wethouder Openbare Ruimte, Jasper Nieuwenhuizen: “Ik ben trots dat we na vorig jaar opnieuw een prijs voor de vergroening van onze gemeente in ontvangst mogen nemen. Alkmaar zet de ingezette weg voort. Samen met bewoners en ondernemers blijven we vooruitkijken naar mogelijkheden om te vergroenen.”

Vergroening Laat-West

De vergroening van de Laat-West is ook meegenomen in de inzending. Voor de herinrichting bestond de Laat-West vooral uit verharding en was er weinig groen. Daardoor werd het er ’s zomers erg warm en ontstond er bij zware buien wateroverlast. Met de herinrichting van de Laat-West is de winkelstraat toekomstbestendig en bovendien aantrekkelijk ingericht voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Prijsuitreiking

Als winnaar van de Green Cities Europe Award 2022 organiseerden de gemeente Alkmaar, Stadswerk072 en Green Cities Europe organisatie, samen de nationale verkiezing. Gastvrouw in de Grote Kerk was Helga van Leur. Donderdag 12 oktober presenteerden 12 projecten zich onder het toeziend oog van 230 aanwezigen in de Grote Kerk. Gemeente Hengelo won de tweede prijs voor het vergroenen van het centrum. De eerste prijs ging naar gemeente Utrecht, die een drukke autoweg heeft vervangen voor groen en water.

Wethouder Groen in de Stad, Anjo van de Ven: “Alkmaar kijkt terug op een mooie, inspirerende dag die we in de Grote Kerk mochten organiseren. De deelnemers hebben een aantal van onze mooie vergroeningsprojecten bezocht in de binnenstad. Namens de gemeente Alkmaar feliciteer ik de prijswinnaars en wens ik gemeente Utrecht veel succes bij de Europese verkiezing.”

Over Green Cities Europe

De Award is een initiatief waarmee Green Cities Europe inspiratie biedt voor het vergroenen van de leefomgeving. Green Cities Europe is een platform dat de vergroening van de openbare ruimte stimuleert door innovatieve ideeën, informatie op basis van wetenschappelijk onderzoek en technische expertise aan te bieden. De activiteiten van dit platform richten zich op bepaalde thema’s: gezondheid, klimaat, economie, biodiversiteit en sociale cohesie. Voor meer informatie over het platform en over de projecten kunt u terecht op www.thegreencities.eu.