ALKMAAR - Ook Alkmaar heeft weer een nieuw college. Donderdagavond zijn vijf fulltime wethouders geïnstalleerd die namens GroenLinks, VVD, D66, PvdA en CDA samen met burgemeester Piet Bruinooge de stadsregering vormen.

De nieuwe wethouders zijn oudgedienden Pieter Dijkman (VVD) en Elly Konijn (D66). Christian Braak (GroenLinks) en Paul Verbruggen (PvdA) waren jarenlang raadslid in Alkmaar en nemen nu ook plaats in het college. Nieuwkomer is Marcel van Zon (CDA).

De portefeuilles zijn ook verdeeld, waarbij opvallend is dat burgemeester Bruinooge het 'veiligheidsbeleid' weer heeft teruggekregen. Die portefeuille was de afgelopen jaren door Victor Kloos (OPA) ingevorderd.

Het coalitie-akkoord van de vijf partijen beslaat 'slechts' twaalf pagina's waarin in hoofdlijnen de koers voor de komende vier jaar beschreven staat. Het is volgens de opstellers met opzet niet helemaal dichtgetimmerd om ruimte te laten voor de inbreng van de oppositiepartijen, inwoners, bedrijven en instellingen. De coalitie heeft een ruime meerderheid in de gemeenteraad met 24 van de 39 zetels.

Hete Hangijzers
Voor de hete hangijzers betekent het coalitie-akkoord dat de vrije sluitingstijden voor de horeca blijven. De coalitie vindt dat de vernieuwbouwplannen voor het Alkmaarse ziekenhuis verder doorontwikkeld kunnen worden. En er is goed nieuws voor hondenbezitters: de hondenbelasting wordt vanaf 2019 afgeschaft.