ALKMAAR - Een nog meer opgeruimde Langestraat. Dat staat centraal bij de proef met nieuwe afvalbakken in de drukste winkelstraat van Alkmaar. Op donderdag 22 december was de feestelijke ingebruikname. Dit gebeurde op de hoek van de Langestraat en De Mient door wethouder openbare ruimte Jan Nagengast (CDA), raadslid David Schultz en de afvalambassadeurs . Er was ook een publieksactie.

Het tegengaan van zwerfvuil en de nieuwe wijze van afvalinzameling in Alkmaar (omgekeerd inzamelen) vormde de inspiratie voor de proef in de Langestraat. Daarmee wordt de verbinding gezocht met de bewustwording van (zwerf)afval in winkelstraten. Gebieden waar ook veel winst valt te boeken rond scheiden van afval.

Veel gebruik van gemaakt 

Centraal in de proef (de eerste in Alkmaar) staat een systeem waarbij winkelend publiek afval kwijt kan in bakken met twee afvalstromen: PMD (Plastic- en Metalen verpakkingen en Drankkartons) en restafval. In de Langestraat staan sinds enige tijd zes flinke afvalbakken. En daar wordt al veel gebruik van gemaakt. Tot tevredenheid van verantwoordelijk wethouder Jan Nagengast: ‘Veel afval ontstaat al op straat. Bijvoorbeeld meteen na winkelen of bezoek aan snackbars. Wat is mooier om het dan ter plekke goed te kunnen scheiden. Vandaar herkenbare afvalbakken, met daarin ruimte voor PMD en restafval. Handzaam en eenvoudig. Afval scheiden dat is Kaassie!’

Mogelijk vervolg in rest binnenstad en winkelcentra

De bakken worden dagelijks om 06.00 uur geleegd. Als de proef - die één jaar duurt – een succes is, dan krijgt deze een vervolg in de rest van de binnenstad en in winkelcentra. De bakken zijn een eigen ontwerp en geïnspireerd door de nieuwe wijze van afvalinzameling in Alkmaar. Daarin is veel aandacht voor gescheiden inzamelen van GFT, oud papier en PMD.

Zwerfafval troep trimmen

Rond de proef is er ook aandacht voor troep trimmen. Een aanpak rond voorkomen van zwerfvuil. In 2017 worden er in drie wijken projecten rond zwerfvuil opgestart om zo bewoners van Alkmaar bewuster te maken van het zwerfvuil in hun eigen wijk. Door samen goed om te gaan met afval wordt Alkmaar een nog mooiere stad!