ALKMAAR - De gemeente Alkmaar organiseert op 16 december een festival rond de subsidieregeling Alkmaar Maakt Het!. Het festival is bedoeld om makers, opleidingen, instellingen, beleidsmensen, inwoners kennis te laten maken met de regeling én om te laten zien wat het al heeft opgeleverd. De locatie is De Drukkerij in Oudorp, waar de Winter Karavaan dit jaar plaatsheeft en daarna wordt ingericht als nieuwe broedplaats voor onder meer makers.

Podium
Alkmaar Maakt Het! bestaat drie jaar en in die tijd zijn er bijna 30 mooie producties uit ontstaan – van makers uit Alkmaar en daarbuiten, bijvoorbeeld in samenwerking. Van muziekexplosies tot theatrale escapades. Van kunsttentoonstellingen tot futuristische filmbelevenissen. Tijdens het festival wordt dit gevierd en krijgen deze producties op verschillende manieren een podium. Een festival waarin van alles over subsidie te ontdekken valt, het publiek zich volop kan laten inspireren voor nieuwe uitvindingen en in gesprek raken met andere makers.

Talkshow, optredens, ontmoetingen
In de talkshow worden vragen gesteld als: ‘wat is de waarde van kunst en cultuur in de stad?’ en ‘voor wíe maken we nou eigenlijk kunst en cultuur?’ – hoe we nieuwe doelgroepen aanspreken, bijvoorbeeld. Gespreksleider is Isil Vos, onder andere actrice en projectleider van Stichting Nieuwe Helden. Zij interviewt creatieve makers en beleidsmakers uit de omgeving en daarbuiten.

Initiatieven

Natuurlijk kan een festival over kunst en cultuur niet zonder ook voor mooie optredens te zorgen! Zo geeft De Broeikas van HAL 25 een mooi voorproefje van het nieuwe seizoen met een muzikale elektro-jamsessie en geeft ook Karavaan een sneak preview van theateroptredens. Daarnaast zijn er mini-exposities, workshops (leer bijvoorbeeld pitchen!) en speeddatesessies tussen makers en Alkmaar Maakt Het! óf makers onderling. Uiteindelijk wil Alkmaar Maakt Het! niets liever dan dat er nog veel meer mooie initiatieven via de regeling ontstaan. Het programma voor Alkmaar Maakt Het! is online, zie foto 2.