ALKMAAR - De gemeenteraad van Alkmaar heeft gisteravond ingestemd met de kandidatuur van de stad voor het EK wielrennen 2019. Het vijfdaagse evenement wordt in de tweede week van augustus gehouden. Het EK gaat de gemeente bijna 1 miljoen euro kosten.

Eind vorig jaar is de gemeente door de Europese Wielerbond (UEC) benaderd of Alkmaar het Europees Kampioenschap wegwielrennen van 7 tot en met 11 augustus kan en wil organiseren. Het college van B&W ziet dat wel zitten en weet zich nu ook gesteund door de gemeenteraad.

Het onderwerp zorgde binnen de raad voor verdeeldheid. De coalitiepartijen zijn voor, de oppositie faliekant tegen. Onder meer het korte tijdsbestek om het evenement te organiseren, onzekerheid over sponsoring en de grote financiële risico's zijn voor de oppositiepartijen een struikelblok.

De coalitiepartijen hebben daarentegen alle vertrouwen in een goede afloop en zien, net als het college, kansen voor Alkmaar. "Met een meerdaags programma, dat in meerdere landen op tv wordt uitgezonden, en een parcours door stad en regiogemeenten komt de regio Alkmaar toeristisch en economisch in de Europese spotlights te staan."

Dylan Groenewegen
Sportwethouder Pieter Dijkman voegde daar gisteravond ook nog de namen 'Dylan Groenewegen, Niki Terpstra, Anna van der Breggen en Marianne Vos' aan toe. "Dit zijn enkele grote namen die ik van de organisatie door heb gekregen die mee zullen doen aan het EK."

Met 20 tegen 12 stemmen werd het voorstel om Alkmaar te kandideren aangenomen. Ook het benodigde budget van zeker 950.000 euro wordt vrijgemaakt. De wethouder kan nu de onderhandelingen starten met de wielerbond. Pas als de contracten getekend zijn, krijgt Alkmaar het EK daadwerkelijk toegewezen.