ALKMAAR - Alkmaar gaat in samenwerking met Orbisk professionele keukens in restaurants en andere bedrijven helpen met het tegengaan van voedselverspilling. Door in te zetten op slimme technologie en data gaat de gemeente ondernemers intensief begeleiden in het besparen van voedsel én geld.

Meten is weten

Orbisk is een start-up met een missie om het wereldvoedselsysteem duurzamer te maken. Het weeg en meetsysteem kan binnen een aantal seconden scannen hoeveel een restaurant of bedrijf precies weggooit. Ook herkent en registreert het apparatuur automatisch op ingrediëntenniveau wat voor soort voedsel er wordt weggegooid en op welk moment van de dag. Daarbij wordt gebruik gemaakt van recente ontwikkelingen in artificiële intelligentie (AI).

Begeleiding

Gemeente Alkmaar biedt keukens die mee willen doen een begeleidingstraject van 3 maanden aan. Hierin wordt o.a. gekeken naar de interpretatie van data en worden er handvaten geboden om afvalstromen te verbeteren. Inzicht hierin helpt de chef om porties te balanceren, voorraad aan te passen en slimmer te plannen. In een middelgroot restaurant zal er op die manier jaarlijks naar schatting 4.000-5.000 kilo voedselafval kunnen worden bespaard. Dit zorgt niet alleen voor verbetering van de duurzaamheid, maar ook de winstgevendheid.

Voedselverspilling en CO2-uitstoot

In Nederland verspillen we met elkaar jaarlijks 2 miljoen ton voedsel. De impact hiervan op het klimaat is groot. Voor de productie van ons voedsel zijn namelijk ontzettend veel grondstoffen nodig. De energie die in de (vee)teelt, verpakking, vervoer en koeling van het voedsel gestoken wordt, gaat bij voedselverspilling ook verloren. 8 tot 10% van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door ons voedsel.

Aanmelden

Aanmelden voor dit project kan via circulair@alkmaar.nl. Geef aan hoe groot jullie restaurant of kantine is en hoeveel groencontainers u nu wekelijks buiten zet.

Circulair ondernemen

Het vergroten van kennis en inzicht in circulair ondernemen is één van de belangrijkste doelstellingen in de duurzaamheidsambities van de gemeente Alkmaar. Het is een manier van denken over hoe we met spullen omgaan die we gebruiken en het voedsel die we consumeren. In december 2022 gingen vijf horeca-ondernemers al aan de slag met de YourChoice campagne.

Van 11 tot en met 17 september doet de gemeente ook mee met de ‘verspillingsvrije week’. Een initiatief van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Tijdens deze vijfde editie worden inwoners op zoveel mogelijk manieren uitgedaagd om zo min mogelijk te verspillen.

Meer informatie over circulair ondernemen en voedselverspilling is te vinden op https://www.alkmaar.nl/duurzaam/circulaire-economie/