ALKMAAR - De gemeente Alkmaar doet voor het eerst mee aan het NK Tegelwippen. Tot en met 31 oktober 2023 gaan we de strijd aan met een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

Het doel van het tegelwippen is het vervangen van tegels voor groen. U wipt er een tegel uit en plant er bloemen of planten voor in de plaats. Zo kunt u een steentje bijdragen aan een groenere en gezondere leefomgeving. Heeft u tegels uit de tuin gehaald? Meld ze aan bij www.nk-tegelwippen.nl.

Eerste keer deelname

Het is de eerste keer dat gemeente Alkmaar meedoet met het NK-tegelwippen naast meer dan 150 andere Nederlandse gemeenten. Vorig jaar hield de gemeente de telling zelf bij via de Tegelteller. Er zijn toen in totaal 2506 tegels vervangen voor groen.

Startactie: Groenmarkt vrijdag 21 april

Lever uw tegel in en ontvang gratis bloemzaadjes op vrijdag 21 april van 13:00 tot 15:00 uur bij de informatiekraam tijdens de Groenmarkt aan de Urkstraat, ingang Schoklandstraat. Met de Groenmarkt vieren wij de opening van het vergroende plein. De officiële opening van het plein is om 13:00 uur.

Startactie: Hortus Alkmaar zaterdag 22 april

U kunt ook uw tegel inleveren op zaterdag 22 april van 12:00 tot 17:00 uur bij Hortus Alkmaar, adres: Berenkoog 43. Het is die dag de nationale zaaidag én de dag van de aarde. In ruil voor een tegel of klinker ontvangt u dan een zakje bloemenzaadjes en gratis entree van de Hortus. Er is ook een informatiekraam en een tuinadviseur aanwezig voor persoonlijk tuinadvies.

Gemeente Alkmaar steeds groener

Na het winnen van de Green Cities Europe Award Nederland vergroent gemeente Alkmaar verder. In de afgelopen 3 jaar heeft de gemeente in de openbare buitenruimte al meer dan 3 hectare verharding vervangen door een aantrekkelijke groene inrichting. De gemeente vraagt ook u om deel te nemen aan verschillende activiteiten die bijdragen aan meer groen. Meer groen betekent meer plek voor vlinders, bijen en andere insecten. Daarnaast zakt het regenwater beter weg. Met het oog op meer buien in de toekomst, is meer groen hard nodig. Houdt nieuwsberichten in de gaten voor meer acties rondom vergroenen . Het NK-Tegelwippen loopt tot 31 oktober.