ALKMAAR - De jury van Fairtrade Gemeente heeft de aanvraag van de gemeente Alkmaar voor de titel 'Fairtrade Gemeente' 2017 en 2018 positief beoordeeld. Dit betekent dat de gemeente de komende twee jaar weer de titel mag dragen.

Alkmaar werkt hard om fairtrade onder de aandacht te brengen. Door onder andere het gebruik van fairtrade producten en het verkopen van fairtrade producten door veel bedrijven en organisaties wordt er voor gezorgd dat dat wat je van ver haalt eerlijk is.

Al 7 jaar trotse titelhouder!

Al sinds september 2010 mag Alkmaar zich dus Fairtrade Gemeente noemen. Om fairtrade meer onder de aandacht te brengen van consumenten heeft de gemeente samen met ondernemers uit de stad een EerlijkWinkelenroute gelanceerd in maart 2011. Deze ondernemers hebben sinds 2015 een eigen facebookpagina Eerlijk Winkelen Alkmaar en geven nóg meer bekendheid aan fairtrade.

Fairtrade blijft belangrijk

Nog steeds leven er op de wereld ruim een miljard mensen in extreme armoede. Meer dan 60% van alle werkenden in ontwikkelingslanden leven op of onder de armoedegrens. De Fairtrade Gemeente campagne streeft naar een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, stellen wij boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving.

Bijna 2 miljoen producenten, boeren en arbeiders werken onder fairtrade condities. Daardoor profiteren ruim 6 miljoen mensen van de neveneffecten van eerlijke handel. Om te zorgen dat meer mensen in ontwikkelingslanden een kans op ontwikkeling krijgen, is het belangrijk dat meer producten volgens de fairtrade principes worden verhandeld. Dat kan wanneer meer consumenten en bedrijven fairtrade producten kopen, maar ook wanneer meer winkels, groothandels en cateraars fairtrade producten aanbieden. De Fairtrade Gemeente campagne probeert daarom de vraag en het aanbod van fairtrade in Nederland te vergroten.

Fairtrade in Alkmaar

Ook in Alkmaar zijn veel faitrade bedrijven en initiatieven. Zo is er in de Hekelstraat de winkel Art of Africa. Dit is een fairtrade winkel/galerie pur sang met stenen beelden uit Zimbabwe, traditionele Afrikaans kunst en kleine geschenken van hout en steen. De eigenaren reizen zelf naar Afrika en bezoeken de kunstenaars thuis. Zij kopen voor de minder bedeelde kunstenaars in Zimbabwe stenen en gereedschap om mee te werken. Daarnaast worden een aantal kunstenaars uitgenodigd om een aantal weken te komen werken in de workshop. Zij verzorgen dan onderdak en eten.