ALKMAAR - Woensdag 14 november bezocht een delegatie uit Albanië het stadhuis van Alkmaar. Een groep van politieke bestuurders (o.a. locoburgemeester van de hoofdstad Tirana mevrouw Kozeta Mesiti), ambtenaren en organisaties kwamen langs om te horen hoe er in Alkmaar lokaal gewerkt wordt aan LHBTI-beleid. De delegatie is op uitnodiging van onder andere COC Nederland en Nederlands Helsinki comité een week lang in Nederland op bezoek. Naast Alkmaar deden zij ook Amsterdam en Rotterdam aan.

Voor het inhoudelijke programma waren organisaties en instanties uit het werkveld betrokken. De politie Roze in Blauw en COC Noord-Holland Noord gaven toelichting over hun bijdrage binnen Alkmaar. Daarnaast is de delegatie bij het Clusius College op bezoek geweest om te zien hoe er door docenten gewerkt wordt aan acceptatie en veilige sfeer voor leerlingen ongeacht de geaardheid.

Het maakte zichtbaar indruk, omdat er in het thuisland nauwelijks open gesproken kan worden over dit onderwerp. Daarom was Wethouder diversiteit Paul Verbruggen ook Zeer geïnteresseerd naar de ervaringen tijdens het bezoek. “Of het nu in Albanië of Alkmaar is. Ook hier hebben wij een lange weg afgelegd naar brede acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Ook in Alkmaar blijft het onze aandacht vereisen. Dit is een unieke kans om als wethouder een directe impact te hebben op vier gemeente in Albanië waar het LHBTI-beleid langzaam begint te ontwikkelen’’.

Met de komst van de delegatie is ook het startsein gegeven voor de gemeente Alkmaar om als coaching gemeente op te trekken met gemeente Lezha in Albanië.