ALKMAAR - Op zaterdag 4 mei vinden in de gemeente Alkmaar vier verschillende herdenkingsbijeenkomsten plaats. Op zondag 5 mei even na middernacht starten hardlopers in Wageningen met een fakkel aan de estafette richting Alkmaar.

Bij de Gasfabriek overhandigen zij het bevrijdingsvuur op het podium aan burgemeester Anja Schouten, Hugo Koeman, voorzitter 5 mei comité en kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe. Samen ontsteken zij de vuurschaal.

Herdenken op 4 mei, vieren op 5 mei

Op 4 mei herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa, de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Daarnaast is 5 mei de dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven. Het landelijke thema hiervoor is dit jaar Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid.

Herdenken op 4 mei

Alkmaar

 • Grote Sint Laurenskerk, 19.00 uur en live-uitzending Alkmaar Centraal


  Tijdens de herdenkingsbijeenkomst spreekt burgemeester Anja Schouten de herdenkingsrede uit. Kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe en leerlingen van basisschool DURF! dragen gedichten voor. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance onder leiding van dirigent Otto de Jong en stadsorganist Pieter van Dijk verzorgen de muziek. Om 19.37 uur vertrekt de Stille Tocht naar het monument aan de Harddraverslaan. Burgemeester en de voorzitter van het 4 mei Comité Alkmaar Bob Martens leggen een krans namens de Alkmaarse bevolking. Om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het defilé. Soli Deo Gloria Alkmaar, Veteranen Alkmaar en scoutinggroep De Geuzen verlenen hieraan hun medewerking.
 • Uitzending Alkmaar Centraal


  De herdenking is live te volgen op 4 mei om 19.00 uur via TV (Ziggo kanaal 42 en KPN kanaal 1504) en het YouTubekanaal van Streekstad Centraal. Daarna is de uitzending via deze kanalen ook terug te zien.
 • Theater Na de Dam


  De muziektheaterproductie ‘Into Eternity’ van Marion Von Tilzer is een eerbetoon aan Vilma Grunwald, gebaseerd op haar afscheidsbrief aan haar man, die zij vlak voor haar dood in Auschwitz schreef. Deze vindt plaats om 21.00 uur in TAQA Theater De Vest.
 • Artiance Herdenkt


  Over Hoop in de Schuilkerk aan het Fnidsen 37 op 4 mei om 21.00 uur en op 5 mei om 13.00 en 15.00 uur. De voorstelling biedt een theatrale ervaring, waarbij wordt stilgestaan bij het goede in de mens. De voorstelling wordt gespeeld in het kader van Theater na de Dam. Verdere informatie en reserveren van kaarten: https://www.artiance.nl/agenda/artiance-herdenkt-1/
 • Reverse Volume Up


  Voor jongeren is er Reverse Volume Up in Straat Skatepark, waar ze o.a. om 20u gezamenlijk herdenken en de OOK MIJN PLEK Docu Reverse vertonen en het gesprek hierover aangaan. Meer Verdere informatie en het reserveren van gratis kaarten: https://www.eventbrite.nl/e/reverse-volume-up-tickets-886448159307

Oudorp/Sint Pancras

 • Stille Tocht en herdenking


  Om 19.20 uur vertrekt de Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg in Sint Pancras. Tijdens de herdenkingsceremonie leggen wethouder Nils Langedijk van gemeente Dijk en Waard en wethouder Christian Schouten van de gemeente Alkmaar een krans.

Stompetoren

 • Stille Tocht

  Ontvangst in Brasserie De Buurt, 19.30 uur. Om 19.50 uur vertrekt het gezelschap in stilte vanuit Brasserie De Buurt aan het Schermerplein 1 naar het monument bij de kerk aan de Noordervaart. Om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging door wethouder Anjo van de Ven en Mark Bleijendaal, voorzitter van het 4 mei comité Schermer. Schermers Fanfare verzorgt de muziek. In de kerk houdt wethouder Van de Ven een toespraak.

De Rijp

 • Herdenking en Stille Tocht


  In de Grote Kerk start de herdenking om 18.45 uur. Ontvangst met orgelspel door organist Gerard Jan Slegt gevolgd door een welkom van Gervien Pielage, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei De Rijp en een toespraak door wethouder Christiaan Peetoom. Leerlingen van basisschool De Balein houden voordrachten. Liesbeth Vrakking gaat als interviewer in gesprek met Aldert en Neeltje Pilkes over Vrijheid vertelt, Joodse onderduikers in Grootschermer. Ter afsluiting wordt in de kerk het Wilhelmus gespeeld. Om 19.50 uur vertrekt de Stille Tocht naar de oorlogsgraven van Willem Woestenburg en Lou Beumer op de Katholieke begraafplaats. Hier wordt de krans gelegd door wethouder Christiaan Peetoom en wethouder Robert te Beest. Om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het defilé. Daarna wordt iedereen uitgenodigd voor de kranslegging bij het monument nabij Noordeinde.
 • Muziektheatervoorstelling


  Waarom Truus in De Groene Zwaan, Rechtestraat 12 De Rijp op 4 mei om 21.00 uur. In de voorstelling Waarom Truus gaat Margje Enna Wittermans op zoek naar verbondenheid en geeft ze gestalte aan een vrouw die zich door niemand liet stoppen in haar werk om anderen te redden. Verdere informatie en reserveren van kaarten: https://degroenezwaan.nl/events/waarom-truus/

Vieren op 5 mei

 • Estafette Bevrijdingsvuur

  In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Even na middernacht starten hardlopers van onder andere de Alkmaarse atletiekvereniging Hylas met de fakkel aan de estafette van 185 kilometer. De laatste 62 kilometer lopen zij via alle kernen van de gemeente Alkmaar. Op 5 mei komen de lopers rond 14.00 uur aan op het terrein van de Gasfabriek aan de Helderseweg 28. Onder aanmoediging van de stadsomroeper overhandigen zij het bevrijdingsvuur op het podium aan burgemeester Anja Schouten, Hugo Koeman, voorzitter van het 5 mei comité en kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe. Samen ontsteken zij de vuurschaal.
  Op het terras van de Gasfabriek zal een gezellig Bevrijdingsfeest plaatsvinden, waar muziek, een ontmoeting met de Alkmaarse Veteranen en lekker eten en drinken hand in hand gaan.
  Lees het hele programma op: www.bevrijdingsfestivalalkmaar.nl
 • Bevrijdingsfestihal


  Naast het initiatief van DOSS is er ook een festival bij Hal25. Hier wordt 5 mei gevierd in combinatie met portie punk, hardcore, thrash en een vleugje grind. Kijk voor meer informatie op: https://hal25.nl/events/bevrijdingsfestihal25/

Vlaggen?

De Nederlandse vlag zonder wimpel hangt op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok.
Op 5 mei hangt de Nederlandse vlag zonder wimpel in top.

Meer informatie

Lees meer op www.4en5mei.nl