ALKMAAR - Kaasdrager Ron Westra luidt op vrijdag 22 april precies om 10.00 uur de bel, hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt ontvangt wethouder Robert te Beest de jubilerende kaasdrager Ron Westra en zijn gezelschap.

Ron Westra
De jubilaris, Ron Westra begon bij het Kaasdragersgilde op de Alkmaarse Kaasmarkt op 21 april 1972. Destijds werd hij aangenomen door de toenmalige kaasvader de heer Joosten. Na twee jaar werd Ron ‘vastman’ (een ervaren kaasdrager). En hij kreeg de bijnaam de Klep, deze naam dankt hij aan zijn bedrijf in motorrevisies waar ook regelmatig motorkleppen moesten worden gerepareerd. Ron is een goede kaasdrager die de tradities hoog in het vaandel heeft staan en door zijn lange staat van dienst heeft hij natuurlijk smeuïge verhalen over vroeger. Ron is op de kaasmarkt van tegenwoordig te zien met het dragen van de berries en hij loopt ook met Jette de Bougie samen met de Malle Jan.

Alkmaarse Kaasmarkt
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt georganiseerd.