ALKMAAR - Vanaf vrijdag 30 juni kunnen dak- en thuislozen gebruik maken van de nieuwe 24-uursopvang aan de Helderseweg 8 in Alkmaar. Op deze locatie is de al bestaande dagopvang nu uitgebreid met de nachtopvang. Hierdoor ontstaat er een opvanglocatie waar dak- en thuislozen, 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht kunnen voor ondersteuning en begeleiding.

Dagopvang wordt 24-uursopvang

Organisaties dnoDoen en Reakt bieden opvang voor daklozen. Dit doen zij in opdracht van de gemeente Alkmaar. Er waren twee locaties in de stad voor daklozen: de nachtopvang aan de Jan de Heemstraat en de dagopvang aan de Helderseweg. De nachtopvang voor dak- en thuislozen verhuist naar de Helderseweg 8. Dit pand is nu al een dagopvang waar daklozen een douche en maaltijd kunnen krijgen en kunnen deelnemen aan activiteiten.

Wethouder Arie Epskamp over de 24 uurs opvang

Ik ben trots op wat de betrokken partijen hier hebben neergezet. Dit hele proces is gestoeld op vertrouwen. Vertrouwen bij vertegenwoordigers van de daklozen en vertrouwen van de mensen uit de omgeving. De 24 uurs opvang wil graag een goede buur zijn en blijven. De afgelopen tijd hebben mensen uit de omgeving in een klankbordgroep meegedacht over hoe we goede buren kunnen worden. Dit heeft waardevolle informatie en perspectieven uit de buurt opgeleverd. Ik wil iedereen bedanken voor hun betrokkenheid, tijd en open houding. Ook na de opening blijven we natuurlijk met elkaar in gesprek over hoe het hier gaat.

Betere begeleiding en minder verplaatsing

Het samenvoegen van beide opvanglocaties in één pand levert veel voordelen op: meer slaapplaatsen en minder daklozen die ’s nachts op straat moeten blijven. Doordat dnoDoen en Reakt nu 24/7 samenwerken kunnen zij de daklozen beter begeleiden. Bovendien hoeven de daklozen niet meer van de dagopvang naar de nachtopvang te gaan en andersom. In het pand aan de Helderseweg is er een speciale doorloop.