ALKMAAR - De bouw van het Energieleverend Geluidsscherm gaat in oktober beginnen. Als alles volgens planning verloopt is het innovatieve bouwwerk met zonnepanelen langs de Schagerweg, Huiswaarderweg en Nollenweg nog vóor de zomer 2023 af. Om de plannen voor deze laatste fase toe te lichten organiseert Gemeente Alkmaar op dinsdag 27 september 2022 een informatieavond voor de wijken De Horn Zuid en Huiswaard-2. Bewoners en andere geïnteresseerden zijn tussen 19.00 en 20.30 welkom in Wijkcentrum De Mare Nostrum.

Het pilotproject Energieleverend Geluidsscherm wordt tweeënhalve kilometer lang en zal bestaan uit een frame met 4300 zonnepanelen aan de kant van de weg. Naast het verminderen van de geluidsoverlast kan met de duurzame energie die het scherm opwekt ook nog 400 huishoudens van stroom worden voorzien. De zonnepanelen zijn in de toekomst eenvoudig te vervangen voor exemplaren met een hogere energiewinst of andere technische mogelijkheden die bijdragen aan de duurzaamheid van de stad.

Alkmaar als voorbeeld

Wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder zal de informatieavond openen: ‘Het Energieleverend Geluidsscherm is een mooi voorbeeldproject waarmee gemeente Alkmaar bijdraagt aan minder CO2-uitstoot. Als andere gemeenten en organisaties straks een soortgelijk scherm ontwikkelen, levert dat landelijk nog meer opwekking van duurzame energie op. Dat past bij de vraag van het Rijk om snel en veel duurzame energie op te wekken.’ De partners, drie marktpartijen, Hogeschool Inholland Alkmaar en het energiebedrijf Lokaal Groen, streven dan ook naar snelle productie van meerdere schermen.

Ook Europa ziet de meerwaarde van het scherm en heeft daarom het project gesubsidieerd vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Samenwerking met inwoners

De Gemeente Alkmaar heeft de bewoners van de wijken Huiswaard 2 en De Horn-Zuid vanaf het eerste moment nauw betrokken bij het hele proces. De Belanghebbenden Bewonersgroep Geluidswal (BBG) en stichting Animo hielpen bijvoorbeeld met het ontwerpen van het scherm. Nu de bouw daadwerkelijk begint hoopt de gemeente met deze informatieavond de laatste vragen te kunnen beantwoorden.

Programma

19:00 Inloop

19.30 Opening door wethouder Nicole Mulder van Gemeente Alkmaar

19:45 Presentatie geluidsscherm

20.05 Mogelijkheid om vragen te stellen

20.30 Einde

Locatie

Wijkcentrum De Mare Nostrum

Arubastraat 2, 1825 PV, Alkmaar (zaal Mossel)

Aanmelden

Bewoners kunnen zich aanmelden via energieleverendgeluidsscherm@alkmaar.nl. Alle informatie over het Energieleverend Geluidsscherm (EG) is te vinden op www.stadswerk072.nl/project-eg.