ALKMAAR - Samen met ouders en kinderen openen manager Jeugdgezondheidszorg van de GGD Hollands Noorden, Tanja Kruijer, en wethouder Arie Epskamp op vrijdag 14 februari de nieuwe locatie van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Alkmaar Zuid. Kinderen en hun ouders kunnen aan de Anna Paulownastraat bijvoorbeeld terecht voor een afspraak bij de jeugdgezondheidszorg; het opvoedspreekuur, het spreekuur maatschappelijk werk; de diëtist of voor een bezoek aan de Ruil/Weggeefhoek. Onder de naam ABC Atelier bieden Artiance en de Bibliotheek Kennemerwaard, hier op de buurt gerichte activiteiten aan.

De oude locatie van het CJG aan de Van Alphenstraat was de afgelopen jaren te klein geworden. Na een grondige verbouwing, biedt het pand aan de Anna Paulownastraat nu veel ruimte en oogt het licht en modern. In het pand zijn onder andere twee werktuinen, vier spreekkamers en een vergaderruimte. Ook is het pand beter bereikbaar dan de oude locatie.

“Wethouder Volksgezondheid Arie Epskamp: Dit pand nodigt uit om naar binnen te lopen of je nu wel of geen afspraak hebt. Om onze jeugd gezond en veilig op te laten groeien, hebben we laagdrempelige voorzieningen als deze, in het hart van de wijk , heel hard nodig. Ik feliciteer kinderen, ouders en alle andere gebruikers van harte met dit prachtige, nieuwe onderkomen.”

Beste ondersteuning voor kinderen en hun ouders

Bij het CJG kunnen (aanstaande) ouders, verzorgers en kinderen terecht met vragen over gezondheid, ontwikkeling en opvoeden. In en rond een CJG werken verschillende professionals die met jeugd te maken hebben nauw met elkaar samen. Alkmaar telt momenteel vijf CJG’s: Alkmaar-Noord, Alkmaar-Oost, Alkmaar-Zuid, Graft- de Rijp en Schermer.

Manager Jeugdgezondheidszorg van de GGD Hollands Noorden, Tanja Kruijer: “De nieuwe locatie is licht en modern; een fijne plek om ouders en kinderen te ontmoeten. Alkmaar Zuid is een grote wijk, waar mensen met allerlei achtergronden wonen. Deze locatie ligt midden in de wijk en is daarmee heel toegankelijk en biedt ruimte voor een groepsgericht aanbod richting ouders en kinderen. Ouders kunnen binnenlopen om vragen te stellen. Is er meer dan preventieve en lichte zorg nodig, dan kunnen we snel schakelen met de netwerkpartners in het CJG. Ik wens medewerkers, ouders en kinderen veel plezier op de nieuwe locatie. “

Activiteiten voor en door de buurt

Alkmaar Zuid is een grote wijk met mensen met heel verschillende achtergronden. Het ABC atelier (Artiance en de Bibliotheek Kennemerwaard) gaat met de buurt creatieve, educatieve activiteiten organiseren. “ Deze activiteiten zijn wat mij betreft een prima aanvulling op het aanbod vanuit het CJG. Ik zie veel kansen bij de samenwerking tussen de buurt, het CJG en het ABC atelier. Hoe meer er hier te doen is, hoe beter voor de buurt”: aldus wethouder Arie Epskamp.

De opening is tussen 15.30 en 17.00 uur op woensdag 14 februari 2024.