ALKMAAR - Dinsdag 9 augustus a.s. luidt Cor Aldewereld de bel om de Alkmaarse kaasmarkt te openen. Dit op uitnodiging van het college van B&W ter gelegenheid van het honderd jarig bestaan van de tabaksspeciaalzaak aan de Vondelstraat. Gastheer op de markt is wethouder Ad Jongenelen.

Binnen het familiebedrijf zijn William en Natascha zijn sinds 2017 de eigenaren van de jubilerende winkel. Zij namen de zaak over van de ouders van Natascha, Cor en Els Aldewereld, die de zaak 46 jaar lang hebben gerund. Op hun beurt namen zij de winkel destijds weer over van grootvader Aldewereld.

Achttien vierkante meter

Die startte in april 1922 de zaak en huurde het huidige pand, dat bestond uit een woonhuis en winkel. De winkel was slechts achttien vierkante meter groot, later is het woonhuis erbij betrokken. Nu beslaat de winkel een kleine honderd vierkante meter. Tabak is de hoofdmoot van het aanbod, daarnaast nog een DHL-pakketservice, pasfotoservice, wenskaarten, boeken en kansspelen. De winkel heeft een belangrijke sociale functie in de wijk.

Alkmaarse kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.