ALKMAAR - De Leerlingenraad (LR) van Daltonschool Liereland bestaat dit jaar tien jaar. Vandaag vierde de raad dat met taart en een traktatie voor alle kinderen van de school. (Mede)oprichter Olga Kruize was ook aanwezig om vragen te beantwoorden van de zittende leerlingen over het hoe en waarom de raad destijds is opgericht.Nu is het niet meer zo bijzonder dat scholen een leerlingenraad hebben, maar tien jaar geleden was Liereland de eerste basisschool in Alkmaar die een LR had. Olga Kruize (moeder van 3 kinderen, waarvan de jongste inmiddels 14 jaar is) zat toen in de Ouderraad (OR). Zij vond het heel belangrijk binnen daltononderwijs dat kinderen hun mening kunnen geven en een stem hebben. Het is tenslotte hun school. Ze schreef een plan en heeft dat samen met juf Margriet Hoekstra (inmiddels directeur) uitgewerkt. Twee kinderen per groep mochten voor twee jaar zitting nemen in de raad. Van te voren werden klassenideeën geïnventariseerd, die in de vergadering van de LR werden besproken.

“Zo gingen we van start en het was gelijk een groot succes”, aldus Olga. “De kinderen hadden ideeën waar wij als ouders en leerkrachten niet over nadachten. Ze vonden bijvoorbeeld de zeep niet prettig. Die is toen vervangen door zeepdispensers. De jaarlijkse schooldisco is toen ontstaan en heel veel schoolpleinideeën, waaronder de schooltuin.” Margriet vult aan dat ook het Open Podium in het Engels een idee is van de LR. Op de vraag van Daan (LR) wat Olga het beste idee vond, antwoordt ze “het thema pesten heeft grote indruk gemaakt. De LR die namens alle leerlingen zei ‘wij willen niet dat er op onze school gepest wordt’. De LR heeft daarover een presentatie gemaakt en is langs alle groepen gegaan om erover te vertellen.” Maar er wordt ook nagedacht over gezonde voeding. “Ze wilden niet alleen chips op de schooldisco, dus hebben ze fruitspiesjes gemaakt:” Margriet is goed bijgebleven dat ze klaagden over de plassen op het plein. “Ik moest de gemeente bellen om tegels recht te laten leggen, maar dat had ik al een paar keer eerder gedaan. Omdat het een idee van de LR was, kwamen ze gelijk de volgende dag. En trots dat ze waren!”

Olga vond het vooral ook leuk met elkaar en vertelt dat ze af en toe, samen met de leerkrachten, een 1 aprilgrap verzonnen. “We vertelden dat het water op 1 april zou worden afgesloten en dat ook de wc’s niet konden worden doorgespoeld. Ze moesten dan ook zelf een fles water meenemen. Daar kwamen ze aan met grote anderhalve literflessen vol water”. De huidige leerlingen beginnen gelijk met brainstormen over de komende 1 april. Die taak was nog niet eerder bekend bij ze.

De leerlingen vinden het leuk dat er tien jaar geleden een leerlingenraad is bedacht. Ze vinden het belangrijk dat ze mogen meebeslissen, horen wat andere leerlingen vinden, er meer groen is en een disco. Sven (LR) vult nog aan “ja, en anders hadden we nu geen voetbalveld met hekjes eromheen én geen nieuwe glijbaan”.

Na het eten van de speciaal voor de LR gemaakte taart, krijgen ze leerlingen een dienblad met mandarijnen en doosjes rozijnen om in de klassen te trakteren. Samen het dienblad dragend lopen ze weg. Mooi die samenwerking.