ALKMAAR - Handhaving en politie organiseren van woensdag 1 juni tot en met vrijdag 3 juni promotiedagen over het varen in Alkmaar. De experts gaan in gesprek met jongeren en geven voorlichting over de regels op het water.

Promotiedagen

Aangezien het vaarseizoen weer is begonnen, neemt de drukte op het water toe. Het is belangrijk dat iedereen zich aan de regels op het water houdt. Daarom hebben handhaving en politie de handen ineen geslagen om tijdens de promotiedagen met jongeren in gesprek te gaan over veiligheid op het water. Bezoekers hebben de kans vragen te stellen aan de schippers, een veilig parcours af te leggen met hun eigen boot en de vaartuigen van de experts te bewonderen.

Vaarregels

Te snel varen, versterkte muziek en overmatig drankgebruik leiden tot gevaarlijke situaties en overlast. De maximum vaarsnelheid in de Alkmaarse wateren is 6 km per uur. Op het Noord-Hollands Kanaal is de maximum vaarsnelheid 9 km per uur. Wie een motorboot(je) wil besturen, moet minimaal 12 jaar oud zijn. Voor een snelle motorboot is dat 18 jaar. Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 km per uur. Voor het besturen van een snelle motorboot is een vaarbewijs nodig en de boot moet voorzien zijn van een registratieteken. Binnen de stadsgrachten en singels is na 20.00 uur versterkte muziek verboden.

Extra controles op het water

Handhaving en politie zien deze zomer toe op de veiligheid op het water. Als er overtredingen worden geconstateerd, mag handhaving en politie namens het Openbaar Ministerie bekeuren. De boetes kunnen oplopen tot wel 500 euro per overtreding.

Meer informatie over het varen is te vinden op www.alkmaar.nl/varen