VCA, het basisdiploma waarmee je aantoont over de nodige kennis van veiligheid op de werkvloer te hebben, wordt steeds vaker vermeld op zowel cv’s als in vacatures. In sommige gevallen is het zelfs verplicht om dit diploma te kunnen overleggen. Je haalt het in één dag, dus al te veel tijd en moeite kost het je niet. Je speelveld op de arbeidsmarkt wordt ermee verruimd, omdat VCA in meer sectoren gewaardeerd dan wel geëist wordt dan je misschien denkt. Op jobs waarover geroepen wordt dat er geen diploma’s voor nodig zijn, maak je net even meer kans als je deze afgeronde cursus als wapenfeit kunt noemen. Welke ‘ongeschoolde’ banen zijn dat zoal?

In de bouw staat veiligheid voorop

Veel werknemers kunnen zonder opleiding aan de slag als bouwplaatsopruimer of -assistent. Vanzelfsprekend komt enig inzicht in de veiligheid op deze werklocaties van pas: niet voor niets is er voor leidinggevenden en ZZP’ers de verplichte uitbreidingscursus VCA-VOL (VCA Voor Operationeel Leidinggevenden). Maar eerst dien je dus het VCA-basisdiploma te halen. Kijk op de website In1keerVCA, plan je examendag zelf in en lees je in over de diverse voordelen.

Groenvoorziening: veiligheid op de weg tijdens en na de werkzaamheden

Door de vele stormen in Nederland is het zaak om het groen goed bij te houden, omdat het anders afbreekt en alle kanten op slingert, met chaotische (verkeers)taferelen tot gevolg. Hoveniers zorgen hiervoor. Omdat ze met zware machines werken, soms wegen moeten afzetten, op bepaalde hoogtes werken of zelfs in hoge bomen moeten klimmen, is VCA gewenst in deze sector. De werkzaamheden zelf moeten namelijk allemaal plaatsvinden met oog voor de veiligheid van werknemers én passanten. Nee, het hovenierschap is allerminst ongeschoold werk.

Gevelwerk zoals schilderen, glazenwassen en andersoortige reiniging

Schilderen is een vak op zich. Om kozijnen en gevels jarenlang mee te laten gaan, is wel degelijk enige kennis vereist. Dat geldt eveneens bij andere soorten gevelwerk, zoals dat van de glazenwasser en allround gevelreinigers. Daarnaast staan deze mensen niet zelden op behoorlijke hoogte, al dan niet op een steiger. Ook hier hebben sollicitanten met een VCA-diploma een streepje voor.

Transport: tegenwoordig een steeds meer complexe sector

Tot slot het transport, in deze handvol sectoren als topje van de ijsberg van plekken waar VCA gewenst is. Het van A naar B vervoeren is in deze eeuw complexer geworden vanwege milieu-eisen, ARBO-regels en dus steeds meer beperkte bewegingsruimte. Het is niet meer zomaar een kwestie van goederen van A naar B vervoeren, zo blijkt in de praktijk. Hierbij worden bovendien nieuwe, hypermoderne hulpmiddelen gebruikt. Kortom: in de transportbranche is VCA welbeschouwd een onmisbaar aspect geworden. En niet alleen voor de chauffeurs, ook voor hun bijrijders.