ALKMAAR - Als je dit artikel hebt aangeklikt, dan is de kans groot dat je niet precies weet wat een rechtsbijstandverzekering inhoudt. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, of misschien heb je er wel eens van gehoord, maar heb je je er nooit echt in verdiept. Wat je situatie ook is, dit artikel is voor jou. In deze blog bespreken we namelijk wat een rechtsbijstandverzekering is. We leggen snel en simpel uit wat het inhoudt, wat er onder de dekking valt en wat je er maandelijks ongeveer aan kwijt zult zijn. Deze verzekering zou wel eens heel goed van pas kunnen komen, dus lees vooral snel verder!

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is een rechtsbijstandverzekering nu precies? Eigenlijk is dat niet heel ingewikkeld. Met deze verzekeringspolis krijg je, de naam verklapt het eigenlijk al, bijstand wanneer je verwikkeld bent geraakt in een juridisch conflict. Dat wil zeggen dat je door de verzekeraar een jurist krijgt toegewezen die je gaat helpen tijdens het conflict. We hebben niet allemaal rechten gestudeerd, dus dan is het heel handig om hulp te krijgen van iemand die er verstand van heeft.

Naast juridische bijstand krijg je uiteraard ook financiële hulp van de verzekeringsmaatschappij. Als je hiervoor verzekerd bent, dan hoef je niet zelf op te draaien voor dingen als proceskosten en schadevergoedingen. Dit hangt natuurlijk wel voor een deel af van je dekking. Daarover nu meer.

Wat valt er precies onder de dekking?

Bij een rechtsbijstandverzekering heb je eigenlijk een basisverzekering en optionele aanvullende dekkingen. Met de basisdekking krijg je bijvoorbeeld juridische hulp als je moet getuigen tijdens een strafzaak. Ook kun je hulp krijgen als je de verdachte bent van een overtreding in het verkeer waarbij iemand anders gewond is geraakt of is komen te overlijden. Meestal vallen ook de kosten van een jurist onder de vergoedingen van de basisdekking.

Je basisdekking kun je dus uitbreiden met verschillende aanvullende dekkingen. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende dekking voor conflicten die zijn ontstaan in het verkeer. Of denk aan een aanvullende dekking voor conflicten op de werkvloer, bijvoorbeeld omdat je het met je baas niet eens kunt worden over een bepaald contract. Met aanvullende dekkingen kun je je rechtsbijstandverzekering helemaal toespitsen op jouw persoonlijke situatie.

Hoeveel kost het?

Het is helaas lastig om vooraf te zeggen hoeveel je kwijt zult zijn aan een verzekering voor rechtsbijstand. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de samenstelling van je gezin, maar natuurlijk ook met de aanvullende verzekeringen die je kiest. Iemand die een aanvullend pakket kiest, betaalt uiteraard minder dan iemand die heel veel aanvullende pakketten selecteert. Wil je weten wat je precies zult moeten betalen, dan kun je het beste je premie berekenen op de website van de verzekeraar.