Steeds meer beleggers nemen duurzaamheid mee in hun afweging. De vraag ‘Waarom zou ik duurzaam beleggen?’ is gedraaid naar ‘Waarom zou ik niet duurzaam beleggen?’. In deze column leg ik uit waarom duurzaam beleggen een no-brainer zou moeten zijn.


Duurzaam beleggen gaat niet enkel over het milieu

Duurzaam beleggen gaat over meer dan enkel het milieu. Door duurzaam te beleggen draag je namelijk bij aan een betere wereld op verschillende vlakken: duurzaam beleggen gaat over onder andere bestrijding van wapens, bevordering van gezondheid en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Andere voorbeelden van zaken waar duurzame bedrijven zich mee bezighouden zijn: zich inzetten tegen kinderarbeid, zorgen voor gelijke kansen en zich houden aan wet- en regelgeving.

Het rendement doet niet onder voor gewoon beleggen

Veel mensen denken dat duurzaam beleggen ten koste gaat van het rendement. Aangezien de meeste mensen uiteindelijk voor een zo hoog mogelijk rendement beleggen, zou dit een flink nadeel zijn. Gelukkig is dit een misvatting. Diverse studies tonen namelijk aan dat duurzame bedrijven minstens net zo goed presteren.

In 2015 al werd een artikel gepubliceerd dat de resultaten van 2000 wetenschappelijke onderzoeken analyseerde. Hieruit bleek dat duurzame beleggingen niet slechter presteerden dan de beleggingen die geen rekening hielden met duurzaamheid. In 2019 werden deze conclusies bevestigd door onderzoekers van het Internationale Monetaire Fonds.

Daarnaast hebben duurzame bedrijven een beter toekomstperspectief dan niet-duurzame bedrijven.

Duurzaam beleggen is niet duurder

Een ander bezwaar is dat duurzame beleggingsfondsen duurder zouden zijn dan ‘normale’ beleggingsfondsen. Dit was 10 jaar geleden inderdaad nog het geval. Beleggers maakten kosten om de duurzaamheid van bedrijven te onderzoeken. Tegenwoordig is dit kostenverschil echter minimaal: door de toegenomen massa zijn de kosten procentueel lager. Daarnaast is de beschikbaarheid van de data en de automatisering verbeterd en goedkoper geworden.

Hoe weet ik zeker dat ik duurzaam beleg?

Om te beoordelen hoe duurzaam een bedrijf is, kun je de ESG score gebruiken. ESG staat voor Environmental (milieu), Governance (bestuur) en Social (maatschappij). Deze score bepaalt dus hoe duurzaam een bedrijf is op het gebied van CO2-uitstoot (environmental), maar ook of het bedrijf rekening houdt met de arbeidsomstandigheden (social) en diversiteit in het bestuur (governance).