Update

Genieten van de zomer Zomerspecial Het begint er steeds meer op te lijken dat een vakantie binnen Europa deze zomer mogelijk is. Langzamerhand verandert het reisadvies van veel Europese landen van oranje naar geel. Toch is er nog steeds onduidelijkheid over de coronaregels die bij een vakantie over de grens komen kijken. Is een PCR-test verplicht? En moet je op je vakantiebestemming een mondkapje dragen? Door al deze onzekerheden zullen veel mensen ook deze zomer misschien liever in Nederland doorbrengen. Mis je deze zomer toch een beetje de sferen uit Zuid-Europa? Pak dan onderstaande tekst erbij, schenk een drankje in en waan je toch een beetje in het buitenland. Limoncello De Italiaanse plaats Sorrento en de Amalfikust, beiden gelegen in de regio Campania, staan bekend om hun citroenen. De citroenen die hier groeien zijn zeer groot, hebben een dikke schil en een bijzondere smaak. Dit komt mede door de zon, de zee en de vruchtbare vulkanische grond. Van deze speciale citroenen wordt het alcoholische drankje limoncello gemaakt. Bij het bereiden wordt van de originele dikke schil slechts een dun laagje afgeschaafd. De schillen worden in pure alcohol gelegd, waar een week later suiker en water aan wordt toegevoegd. Het is het lekkerst om limoncello ijskoud te drinken. Leg de fles dus in de vriezer, of doe een aantal ijsklontjes in je glas. Een ander alternatief is om limoncello te mixen met prosecco, ook wel limonsecco genoemd. Met onderstaande recept waan je jezelf op een zwoele zomeravond even in echte Italiaanse sferen. Limonsecco Benodigdheden voor één glas: • 30 ml Limoncello • Prosecco • Twee takjes verse munt • Twee schijfjes citroen • IJsklontjes Voeg allereerst een paar ijsklontjes toe aan het glas. Snijd de citroen in dunne plakjes en voeg deze samen met de takjes verse munt toe aan het glas. Schenk hierna de limoncello over de ijsklontjes en top af met de prosecco tot het glas vol is. Sangria Ondanks dat Spanje het derde grootste wijnland in oppervlakte ter wereld is, staat het land vooral bekend om haar vele soorten sangria. Als je een keer op vakantie bent geweest in Spanje heb je vast weleens een glas sangria gedronken. Een leuk feitje is dat sangria oorspronkelijk in de achttiende eeuw door de Britten is meegenomen naar Spanje. Zij noemden dit ‘sangaree’. Er zijn veel verschillende sangria recepten te vinden, maar de basis bestaat voornamelijk uit rode of witte wijn, op smaak gebracht met vruchten als sinaasappel, citroen, appel en perzik. Soms wordt deze basis aangevuld met suiker, honing of verse vruchtensap. Om de drank iets minder sterk te maken kan het ook worden aangevuld met koolzuurhoudend mineraalwater. Sangria wordt geserveerd in een karaf met ijs en een houten lepel. Deze houten lepel is handig, omdat het ervoor zorgt dat de vruchten niet allemaal op de bodem blijven liggen. Een variant van sangria die de afgelopen jaren steeds populairder wordt is Sangria de cava. Deze variant vindt zijn oorsprong in Catalonië, een regio in het noorden van Spanje. De basis van deze sangria is Cava, de Spaanse variant van champagne. Door het gebruik van Cava is deze sangria een stuk frisser en sprankelender. Verlang je naar een avondje aan de Costa Brava? Zie dan onderstaand recept. Sangría de Cava Benodigdheden voor één kan: • 1 fles Cava • 200 ml spa rood • Optioneel: 2 eetlepels honing • Fruit naar wens: sinaasappel, citroen, grapefruit, druiven, appel • IJsklontjes Snijd al het fruit in stukjes en/of plakjes en voeg ze toe aan de kan, samen met een aantal ijsklontjes. Voeg hier eventueel de honing aan toe. Giet hierna de Cava en de spa rood erbij. Roer het geheel door met een (houten) lepel. Tip: vervang voor een alcoholvrije versie de Cava met een vruchtensap (druivensap, jus d’orange), of zet een liter groene of witte thee en laat dit afkoelen voordat je het toevoegt aan het fruit. Rosé De beste rosé ter wereld is afkomstig uit de Provence. De verschillende roséwijnen uit dit gebied in zuidoost Frankrijk zijn al vele jaren populair. Maar liefst 80% van de wijnen uit de Provence zijn rosé, wat het ’s werelds grootste rosé producent maakt. Ongeveer 2600 jaar geleden kwamen de Grieken naar de Provence om de eerste rosé wijnranken te plaatsen. Tot op de dag van vandaag is het een alcoholische drank die bij veel gerechten gedronken wordt. Rosé is in veel verschillende soorten te verkrijgen. De meeste roséwijnen afkomstig uit de Provence zijn licht van kleur, maar komt aan kruidigheid niets te kort. De lekkerste rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, af en toe in combinatie met witte druiven. Het is eigenlijk een soort lichtrode wijn die je, in tegenstelling tot rode wijn, gekoeld drinkt. De kleur van rosé komt van de schil van blauwe druiven. Op de website van Gall & Gall is het heel gemakkelijk om te filteren op het land en de streek van herkomst. Schenk tijdens een zwoele zomeravond een glas rosé in en waan je een avondje in Zuid-Frankrijk. Mocht je deze zomer niet de grens overgaan, heb je door middel van deze tips toch nog een beetje dat vakantiegevoel. Het heeft in ieder geval ook zijn voordelen. Zo hoef je er niet helemaal heen te reizen en kan je de ene avond kiezen voor een avondje Spaanse sferen en de dag daarop een avondje Italiaans. Of je nu een glas inschenkt tijdens het avondeten, of tijdens zonsondergang; je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Geniet van de mooie zomerdagen, in het buitenland of gewoon lekker in de achtertuin. Å Update - onderdeel van regiodagbladen.nl | juni 2021 | 9 TEKST Anne Kenter FOTO Mariia Korneeva/Shutterstock.com van onze redactie Zuid-Europa vanuit de achtertuin ‘Mocht je deze zomer niet de grens overgaan, dan heb je door middel van deze tips toch nog een beetje dat vakantiegevoel.’ Anne Kenter

RkJQdWJsaXNoZXIy ODY1MjQ=