Update

Langedijk was vroeger een belangrijk tuinbouwgebied. Op duizenden kleine eilandjes werden verschillende groentes verbouwd. Veel eilandjes hadden een naam die was afgeleid van de vorm of ligging van het eiland. Eén van deze eilandjes lag net iets hoger dan de anderen en had de naam ‘De Koen’. 6 | Update - onderdeel van regiodagbladen.nl | juni 2021 Ondanks dat het eilandenrijk inmiddels herverkaveld is en modern landbouwgebied is geworden, is de naam De Koen niet verloren gegaan. Op de plek waar het eiland lag, wordt tegenwoordig geen groente meer verbouwd, maar het land heeft wel een andere bijzondere functie gekregen. In 2003 stichtten Guja en Pieter de Boer er een wijngaard en gaven het de naam: ‘Wijndomein de Koen’. Ieder jaar werd de wijngaard iets meer uitgebreid. In 2006 was de oogst voldoende om op professionele wijze wijn te maken. Wat begon als een hobby is ondertussen uitgegroeid tot een wijngaard van twee hectare. Het experimenteren met het maken van wijn begon al aan het eind van de vorige eeuw. “Ik had eerst een consumptiedruif in de kas,” zegt Pieter de Boer. “Deze moest je nog krenten. Hierbij knipte je een deel van de kleine druiven eruit zodat de rest kon uitgroeien tot een mooie tros. Dit was een behoorlijke rotklus en het kostte veel tijd. Vaak had ik dan maar de helft van de kas gedaan. De druiventrossen die niet waren gekrent, werden minder mooi. Van deze druiven ging ik wijn maken. Na een aantal jaar lukte dit wel, maar de wijn was niet zo lekker. Dit kwam omdat een consumptiedruif veel minder smaak en geur heeft dan een wijndruif.” Nieuwe druivensoorten Rond 2000 kwamen er druivensoorten op de markt die geschikt zijn voor de ‘cool climate’ regio, de gebieden die verder van de evenaar afliggen. Deze druivensoorten zijn geschikt omdat ze bijvoorbeeld geen last hebben van meeldauw, een witte schimmel die voor kan komen op veel verschillende plantensoorten. “Als je een bekend ras, bijvoorbeeld Chardonnay, hier neer zou zetten dan groeit het in eerste instantie goed en komen er druiven aan. Het nadeel is alleen dat je de laatste periode van de groei niet meer mag spuiten. Dan komt de meeldauw en binnen veertien dagen is het blad weg en worden de druiven niet meer rijp.” Dit is dan ook de reden dat er in de twintigste eeuw geen wijngaarden te ● ‘Naast dat Pieter geniet van de teelt, vindt hij het ook leuk als restaurants zijn wijnen opnemen. In Noord-Holland schenken ze de wijn bijvoorbeeld bij TOV in Schagen, Rue de la Plume in Alkmaar en C’est la vie in Huisduinen.' TEKST Anne Kenter FOTO Bo van der Meij van onze redactie Wijndomein de Koen: wijn uit eigen streek

RkJQdWJsaXNoZXIy ODY1MjQ=