“IK BEN BANG VOOR DE TOEKOMST.”

Vorige week zei één van mijn cliënten: Ik was altijd heel bang voor de toekomst en eigenlijk ben ik dat nog steeds wel een beetje.

We hebben er vervolgens uitgebreid over gesproken. Angst heeft altijd met de toekomst te maken. Je bent nog nooit bang geweest voor iets uit het verleden. Toch? Misschien ben je bang dat iets uit het verleden zich zal herhalen, maar dan is dat ook een toekomst-ding. Het gaat hier eigenlijk om zelfvertrouwen en om vertrouwen in je omgeving.

Angst schaadt jouw zelfvertrouwen
Dat angst een slechte raadgever is, dat weet je wel. Als je met angst voor de toekomst leeft, heeft dat namelijk direct invloed op jouw zelfvertrouwen. En dat merk je zodra je voor een keuzemoment staat. En dan maakt het geen verschil of dat grote keuzes of kleine keuzes zijn. Op elk moment dat er wat te kiezen valt, sta jij in dubio en maak je misschien in veel gevallen géén keuze.

Kiezen voor veiligheid
Als je een baan hebt of in een liefdesrelatie zit waar je niet blij van wordt, dan kan bij het maken van keuzes die angst voor de toekomst je erg in de weg zitten. Je zou daarom dan kunnen besluiten om in de relatie te blijven of te baan te behouden. Dat is ook een keuze. Maar in dit geval is het dan een keuze voor veiligheid; je bent niet blij met de situatie, maar het is bekend terrein voor je dus daarom is het veilig. Je voelt je dan dus veilig, maar gelukkig en blij ben je niet.

Kiezen vanuit zelfvertrouwen
Gelukkig wordt de angst voor de toekomst bij mijn cliënt al minder. Dat komt omdat ik nu samen met hem werk aan zijn zelfvertrouwen. In de afgelopen weken hebben we boven tafel gekregen waarom hij denkt wat hij denkt, doet wat hij doet en voelt wat hij voelt. Deze inzichten zorgen er nu voor dat zijn zelfvertrouwen groeit. Hij krijgt hierdoor nu grip op zichzelf. Hij snapt nu veel meer van zichzelf. Hij voelt dat hij de regie over zijn eigen leven weer durft te pakken. Door het groeiende zelfvertrouwen is het nu veel eenvoudiger geworden om kleine of grote keuzes te maken in zijn leven. Ook voor hem geldt oa dat hij graag ander werk zou willen doen. Eerder hield hij het voor zichzelf onmogelijk om te gaan solliciteren. Want zijn overtuiging was: wie zou hem nou willen hebben? En inmiddels kijkt hij dus om zich heen naar leuke functies. Ik ben nu al zo trots op hem!

Doei angst, hallo regie!
Jij bepaalt zelf hoe jij je leven leeft. Alles begint namelijk met wat jij over jezelf (en over de wereld) gelooft. Als jij over jezelf gelooft dat je iets niet kunt, of dat er niemand op jou zit te wachten of nog erger: dat er niemand van jou houdt, dan zijn dat jouw gedachten en jouw overtuigingen. Vanuit die gedachten zal jij je leven inhoud geven en dus je keuzes maken. Voel je dat je hiermee dan je eigen toekomst bepaalt? Dus de angst voor de toekomst heb je eigenlijk zelf in de hand! Om dus de koers van jouw leven te bepalen, moet je de regie nemen. JIJ gaat bepalen wat je waar en wanneer doet in je leven en met wie. Vanuit een flinke dosis zelfvertrouwen is het heel eenvoudig om de regie over je leven weer te pakken.

Heb je iets herkenbaars gelezen? Wil je iets vragen? Dat mag! Reageer hieronder of mail me op jeannette@coachingspraktijkalkmaar.nl

Jeannette Carati
www.coachingspraktijkalkmaar.nl/