ALKMAAR - Kun jij straks zorgeloos met pensioen? Waar een goed pensioen vroeger vanzelfsprekend was, is dat tegenwoordig vaak niet meer het geval. Ondernemers en zzp’ers moeten sowieso zelf voor hun pensioen zorgen, maar ook steeds meer mensen in loondienst kampen straks met een pensioentekort. Op tijd nadenken over je pensioen is daarom van groot belang. In deze column bespreek ik hoe je zelf aanvullend pensioen op kunt bouwen, zodat je later zonder financiële zorgen van je pensioen kunt genieten.

Zekerheid creëren door zelf pensioen op te bouwen


Om je huidige levensstandaard voort te kunnen zetten na je pensioen, is het belangrijk dat je genoeg pensioen opbouwt. Wanneer je in loondienst bent, bouw je vaak een deel van je pensioen op via de werkgever. Hierdoor denk je misschien dat het na je pensioendatum wel goed zit. De hoogte van dit pensioen verschilt echter per werkgever en is vaak lager dan je verwacht. Het kan nooit kwaad om zelf extra pensioen op te bouwen. Sinds de nieuwe pensioenwet die in juli 2023 is doorgevoerd, mag je meer pensioen opbouwen met belastingvoordelen: de jaarruimte is namelijk verhoogd. Door zelf (extra) pensioen op te bouwen, creëer je extra zekerheid voor later.

Hoe kun je zelf aanvullend pensioen opbouwen?

Je kunt op verschillende manieren aanvullend pensioen opbouwen. Allereerst kun je zelf geld apart zetten op een spaarrekening. Op deze manier profiteer je niet van belastingvoordelen. Het geld is hierdoor wel altijd vrij opneembaar en je mag zoveel geld opzij zetten als je wilt. Verder kun je een bankspaarrekening openen via een lijfrente. Op deze rekening mag je jaarlijks een maximaal bedrag storten: de jaarruimte. Dit bedrag is voor iedereen anders. Met een lijfrente profiteer je van belastingvoordelen. Het nadeel van sparen voor je pensioen is dat je met de huidige spaarrente de hoge inflatie niet kan bijhouden. Daardoor wordt je pensioen na verloop van tijd minder waard.

Rendement maken op je pensioen door te beleggen

Een slimme manier om vermogen op te bouwen voor je pensioen is door te beleggen. Door te beleggen kun je namelijk wél rendement maken op je opgebouwde pensioen. Bij een vermogensbeheerder wordt je pensioen belegd volgens een bewezen aanpak, zonder dat je er zelf naar om hoeft te kijken. Via een pensioenrekening profiteer je zelfs van belastingvoordelen. Hier staan wel risico’s tegenover.