ALKMAAR - Van 25 tot en met 28 mei stond Alkmaar vier dagen in het teken van de LHBT’ers. Met de organisatie van de Alkmaar Pride wordt jaarlijks aandacht gevraagd om de acceptatie en integratie van transgenders, lesbische-, homosexuele- en biseksuele inwoners in Alkmaar en omstreken te vergroten. Tijdens de vier dagen van de Alkmaar Pride zijn diverse activiteiten georganiseerd. Kunst, theater, films, sport, feesten en het afsluitende evenement, de Grachtenparade op zaterdag 27 mei.

Waarom de Alkmaar Pride? 

Wethouder Pieter Dijkman (VVD) deed de opening op 25 mei. Tijdens de opening ontrolde hij samen met cabaretier Merel Moistra een 20 meter lange regenboogvlag vanaf het Ringersgebouw: “Mensen vragen zich vaak af waarom de Alkmaar Pride feesten nodig zijn. Het antwoord is dat voor teveel LHBT’ers geldt dat het nog niet vanzelfsprekend is om trots te zijn op wie je bent. Omdat de angst bestaat om afgewezen te worden. Voor hen is het belangrijk dat zij zien dat ze niet de enige LHBT’ers zijn. Én dat het niet nodig is je te verbergen, door hen te laten zien dat je met trots, met ‘pride’ , LHBT’er kunt zijn. Freedom was daarom dit jaar terecht hét thema van de Alkmaar Pride.”

Botenparade

Hoogtepunt was de jaarlijkse botenparade. Ambassadeur Henny Huisman gaf om 14.00 uur het startschot vanaf de Bierkade. Daarna trok de stoet vrolijk gekleurde en versierde boten door de Alkmaarse waterwegen. Ondanks het warme zomerweer was er zeer veel belangstelling vanaf de kade. De boot van de gemeente Alkmaar won dit jaar de eerste prijs. De versiering kwam overeen met de kleuren van de regenboogvlag. Aan boord was er een kleurrijk gezelschap waaronder drie in het oog springende drag queens, Lolo, Jennifer en DJ Priszilla.

Alkmaar Regenboogstad

In Nederland zijn 44 regenboogsteden, waarvan Alkmaar er één is. In de regenboogsteden wordt in gezet op het vergroten van de veiligheid, zichtbaarheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van haar LHBT-inwoners. De landelijk intentieverklaring noemt als doelen sociale acceptatie, aanpak van vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld en de doelstelling dat LHBT-personen zich gesteund en veiliger voelen.