ALKMAAR - Wil je lagere maandlasten, betere voorwaarden of ga je verbouwen dan kan je je hypotheek oversluiten. Dat kan je namelijk heel wat geld kosten. Maar het is niet altijd voordelig. Je kan namelijk een boete krijgen voor het oversluiten van je hypotheek. Dit is namelijk in het leven geroepen omdat banken willen voorkomen dat zij geld mislopen.


Als je jouw hypotheek wil oversluiten dan verbreek je eigenlijk een contract met je bank dus staat daar een boete op. Het is dus niet een boete als dat je door rood rijdt, je doet niks fout. Deze boete noem je een rente boete. Dit moet je dus in je achterhoofd houden als je je hypotheek gaat oversluiten. Maar hoe zit dat dan precies? Hoe hoog is dan die boete?

De boete die je krijgt wordt gebaseerd op de hoogte van je hypotheek. Het is meestal ongeveer 10%-20% van je hypotheek. Best een bedrag dus. Het is dus ook belangrijk dat je dit goed uitzoekt voordat je overstapt. Hoe groot het bedrag is van je boete ligt aan verschillende factoren. Maar je vraagt je misschien af, hoe kan ik mijn hypotheek oversluiten zonder boete? Er zijn helaas maar twee situaties waarmee dat kan. Namelijk als je de einddatum hebt bereikt van je rentevaste periode. Een andere situatie is als je je huis verkoopt. Je kan op deze manier je hypotheek boetevrij oversluiten omdat in deze situaties de bank geen geld misloopt

Hypotheek berekenen
Maar met als je niet voldoet aan deze twee situaties dan betekent dat je dus een boete moet betalen voor het oversluiten van je hypotheek. Je kan via internet makkelijk uitzoeken of in jouw situatie het voordelig is om je hypotheek over te sluiten. Je kan het oversluiten van je hypotheek berekenen. Helemaal niet ingewikkeld dus.