ALKMAAR - De 22-jarige Michael wordt al een week vermist. Vorige week maandag liep hij weg uit een GGZ-instelling in Castricum en sindsdien ontbrak elk spoor. Een paar oplettende Alkmaarders hebben de verwarde man echter mogelijk gespot in Alkmaar, waar nu met man en macht naar hem wordt gezocht.

"Er zijn een aantal tipgevers geweest die gezegd hem gezien te hebben", vertelt Petra Blankwaard van Stichting ZoekJeMee, die samen met een mede-vrijwilliger gisteravond door het centrum van Alkmaar is gelopen. "Een van de tipgevers woont in deze winkelstraat en heeft hem zaterdagavond zien lopen. Ook zou iemand hem bij de Lego-winkel hebben gezien."

Lees ook: Nog geen spoor van vermiste Michael (22): "Het is een hel"

Een van hen is Patricia, die midden in het centrum woont. "Wij echt opviel, was dat 'ie heel koud gekleed was. De meeste mensen hebben nu een warme jas aan, maar dat had deze persoon niet. Ook z'n houding viel op. Hij had een beetje een trekkerig loopje, waarvan je zou denken 'is hij dan dronken', maar daar leek het ook niet. Een beetje vreemd dus eigenlijk."

De urgentie om Michael te vinden is groot. Hij lijdt aan katatonie, waardoor hij zonder medicatie kan verstijven, niet meer kan praten of lopen en zelfs verlammingsverschijnselen kan krijgen. "Dus hij heeft echt z'n medicijnen nodig", aldus Petra. "En hij is vertrokken zonder jas, zonder geld en zonder telefoon, dus we hebben echt geen idee hoe hij zichzelf in leven houdt!"

'Focus ligt hier'

Afgelopen week is er ook naar Michael gezocht in de omgeving van Castricum, maar zonder succes. "We focussen ons nu echt hier. In dat gebied is niks. Het enige wat nog kan gebeuren is dat als we hier eenmaal uitgepraat zijn, we toch nog een keer gaan zoeken met honden in Castricum. Maar dan houden we al rekening met het scenario dat we moeten gaan twijfelen of hij nog leeft."

Lees ook: Moeder vermiste Michael (22) doet emotionele oproep: "Kom terug naar mama"