ALKMAAR - Misschien denk je al langere tijd na om te starten met beleggen. Toch twijfel je nog of het wel bij je past: beleggen gaat gepaard met risico’s, en niet iedereen is bereid deze te lopen. In deze column geef ik een aantal stellingen waarmee je kunt bepalen of beleggen iets voor jou is.


Je wilt meer uit je vermogen halen dan de spaarrente

De spaarrente is tegenwoordig erg laag, nagenoeg 0%. Het ziet er ook niet naar uit dat dit snel gaat veranderen. Waar de spaarrente vroeger nog voor wat inkomen zorgde, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Wil je voorkomen dat je spaargeld langzaam minder waard wordt door inflatie en wil je meer rendement behalen dan de spaarrente? Dan is beleggen misschien wel het antwoord.

Je hebt een financiële buffer
Het is te allen tijde belangrijk om een financiële buffer aan te houden. Dit houdt in dat je altijd voldoende geld op je spaarrekening hebt staan, los van het geld dat je gaat beleggen. Op die manier kom je niet in de problemen wanneer onverwachte kosten zich voordoen. Beleg dus nooit met geld dat je in de nabije toekomst nodig kunt hebben.

Je bent geduldig
Geduld is een goede eigenschap. Ook bij beleggen is geduldig zijn van belang. Het is nu eenmaal niet mogelijk om op een veilige manier een hoog rendement te behalen binnen een week. Op de korte termijn zijn koersen namelijk niet te voorspellen. Door de beweeglijkheid van koersen is het belangrijk om een lange beleggingshorizon aan te houden, het liefst minstens 10 jaar. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar over het algemeen stijgen koersen over zo’n lange termijn altijd.

Je bent bereid risico’s te nemen
Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Natuurlijk probeer je het risico zoveel mogelijk te beperken door te spreiden, een lange beleggingshorizon aan te houden en veilig te beleggen. Toch kun je nooit al het risico vermijden. Wil je helemaal geen risico lopen? Dan is sparen voor jou misschien een betere optie.

Je kunt je emoties in bedwang houden en rustig blijven
Als laatste is het belangrijk dat je je rust kunt bewaren. Paniek en emoties zijn geen goede leidraad voor beleggers. Koersen zijn nu eenmaal volatiel: ze schommelen continu. Houd het hoofd dus koel en laat je niet gek maken door tussentijdse schommelingen. Ben je in staat dit te doen? Dan kan beleggen voor jou een goede optie zijn.

Is beleggen iets voor jou?
Zijn de bovenstaande stellingen op jou van toepassing? Dan is beleggen iets voor jou. Zoals je hierboven gelezen hebt, is het niet nodig om dagelijks uren in het belegen te steken. Laat vooral de tijd zijn werk doen. Ook kun je het beleggen uitbesteden bij een vermogensbeheerder. Zo’n partij neemt alle zorgen uit handen. Je kiest hierbij zelf hoeveel je wilt beleggen en welk risico je wilt nemen. Vervolgens neemt de vermogensbeheerder al het werk uit handen.