ALKMAAR - In het Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar is het startschot gegeven voor de acties van ziekenhuispersoneel in Noord-Holland. Tientallen medewerkers zijn op de been om hun onvrede duidelijk te maken over het cao. De dag werd gestart met een speciaal ingestudeerd lied. "We zijn het zat. We willen mooi werk leveren."


Dat meldt een van de zangeressen van het liedje, die werd ingestudeerd op de melodie van Het Duurt te Lang. "We hopen dat we met deze tekst een boodschap hebben kunnen overgeven dat de tijd dringt om iets voor elkaar te krijgen", aldus de fysiotherapeut.

Om 9.30 uur rijdt een bus met een select gezelschap richting de Jaarbeurs in Utrecht, waar een landelijke bijeenkomst is met zorgmedewerkers uit het hele land.

Verkleed als non
Als een van de protestvormen zijn verschillende verpleegsters verkleed als non. "Wij dragen dit kostuum, omdat wij nu moeten werken met een cao uit de nonnentijd. Het duurt echt te lang, er moet nu verandering komen", vertelt een van de 'nonnen' tegen NH Nieuws.

In de hele provincie legt vandaag het personeel in twintig ziekenhuizen het werk neer. De ziekenhuismedewerkers willen onder meer een stevige structurele loonsverhoging en betere afspraken over werk- en rusttijden. Ze zijn boos op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), omdat die in hun ogen niet over de brug komt met een goede cao.

Eerste landelijke staking
In heel Nederland leggen naar schatting driekwart van de zorgmedewerkers in totaal 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra bijna volledig plat. Het gaat om de eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit, waar zeker 150.000 mensen aan meedoen. Geplande operaties komen te vervallen. De staking wordt georganiseerd door vakbonden FNV, FBZ, CNV en NU'91. Medewerkers van academische ziekenhuizen doen niet mee aan de staking, omdat zij onder een andere cao vallen.