Je wilt gaan beleggen, maar waar moet je beginnen? De eerste vraag is meestal of je je geld zelf gaat beleggen, of dat je dit uitbesteedt bij een professionele partij. In deze column lees je meer over de verschillen tussen zelf beleggen en laten beleggen en de voor- en nadelen van beide opties. Zo kun jij bepalen wat voor jou de beste optie is.


Zelf beleggen
Kies je voor zelf beleggen, dan open je een rekening bij een bank of broker. Vanaf deze rekening kun je zelf aandelen en obligaties aankopen. Hierbij ben je zelf vrij om te kiezen in welke bedrijven of overheden je belegt en wanneer je deze producten verhandelt.

De kosten van zelf beleggen zijn over het algemeen lager dan die van vermogensbeheer. Houd er echter wel rekening mee dat je voor elke transactie betaalt, dus hoe vaker jij beleggingen verhandelt, des te hoger je kosten zullen uitvallen.

Aangezien je zelf bepaalt welke producten je verhandelt, is het verstandig om van tevoren genoeg kennis op te doen. Hier gaat vaak een hoop tijd in zitten. Door van tevoren geen onderzoek te doen naar de producten waarin je wilt beleggen, loop je meer risico dan je misschien zou willen. Dit kan ten koste gaan van je rendement.

Laten beleggen
Heb je helemaal geen tijd om je naast je dagelijkse bezigheden ook nog in de beleggingswereld te storten, of maak je liever gebruik van de kennis en ervaring van professionals? Dan kun je ervoor kiezen om je geld te laten beleggen. Dit kan bij een onafhankelijke vermogensbeheerder of via vermogensbeheer bij een bank.

Je hoeft zelf geen beslissingen te nemen over het beleggen en je hoeft zelf geen producten te selecteren, aan te kopen of te verkopen. Je kiest wel van tevoren, eventueel samen met de vermogensbeheerder, in welk risicoprofiel je wilt beleggen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het risico, des te hoger het verwachte rendement.

De kosten van een vermogensbeheerder zijn vaak iets hoger dan wanneer je zelf belegt. Dat komt door de diensten die de vermogensbeheerder aanbiedt: jij hoeft zelf niets te doen.

Conclusie
Je hebt nu een beeld van de verschillen tussen zelf beleggen en laten beleggen. De ene optie is niet per se beter dan de andere, dat hangt volledig af van je persoonlijke situatie. Heb je zelf veel kennis van beleggen en vind je het leuk om hier mee bezig te zijn? Dan kun je ervoor kiezen om een rekening te openen bij een broker. Vind je het juist een prettiger idee als jouw geld door een professionele partij wordt belegd? Dan kun je overwegen om het beleggen bij een vermogensbeheerder uit te besteden.

Let op. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.