SOEST - In haar woonplaats Soest is zangeres en actrice Liesbeth List op 78-jarige leeftijd overleden. Dit heeft haar familie meegedeeld aan de NOS. List, die in 2017 stopte met optreden mede omdat ze leed aan een vorm van dementie, is woensdag in haar slaap overleden.


Liesbeth List werd als Elisabeth Dorathea Driessen in 1941 geboren in Bandoeng, Nederlands-Indië, gedurende de Tweede Wereldoorlog. Nadat haar moeder na de bevrijding zelfmoord had gepleegd werd ze na een slechte relatie met haar stiefmoeder eerst in pleeggezin in Alkmaar geplaatst en vervolgens bij pleegouders op Vlieland die daar een hotel runden. Aangezien ze gelukkig was op Vlieland nam ze de achternaam van haar pleegouders aan.

Op 18-jarige leeftijd vertrok List naar Amsterdam, nam zangles en groeide uit tot de "grande dame" van de chansons in Nederland. Ze zong onder meer veel vertaalde nummers van chansonnier Jacques Brel. Haar grote successen kwamen vrijwel direct nadat ze Ramses Shaffy ontmoette die haar vroeg mee te werken aan Shaffy Chantant. Met de zanger behaalde ze met "Pastorale" in 1967 een grote hit en zou ze nog jaren samenwerken. Naast Shaffy werkte ze met vele artiesten samen zoals bijvoorbeeld in de jaren '90 met Frank Boeijen.

Naast zingen speelde List ook in tal van films en musicals zoals de rol van Edith Piaf in de musical "Piaf" in 1999. Liesbeth List ontving onder meer Edisons (1971 en 1995) en een Gouden Harp (1998)

Vanwege de coronacrisis zal de zangeres in kleine kring worden gecremeerd.