Ieder bedrijf wil groeien en als je de kans krijgt om zaken te doen met andere landen dan grijp je die natuurlijk met beide handen aan. Maar er komt wel het nodige bij kijken. Sommige bedrijven regelen het bezorgen van bestellingen in Nederland zelf. Maar krijg je een order voor Duitsland, Frankrijk of Italië dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Dan ben je voor goed en betrouwbaar goederentransport al snel afhankelijk van een ervaren transportbedrijf. Die zijn er gelukkig, dus het is een kwestie van aanbiedingen vergelijken en goede afspraken maken.

Douaneformaliteiten

Voor grensoverschrijdend transport binnen de EU heb je niet te maken met douaneformaliteiten. Er is vrij verkeer van goederen binnen de EU landen. Als je een transport laat verzorgen door Kuipers Logistics naar een EU-land dan kan met vrij grote nauwkeurigheid worden aangegeven wanneer de zending zijn eindbestemming bereikt. Maar transporteer je naar een niet-EU land, zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, dan heb je wel met de douane te maken. Dit geldt uiteraard ook voor landen op andere continenten. Het transport naar Amerika, Azië en Afrika gaat meestal per schip en/of per vliegtuig. Bedenk dat transport per vliegtuig zeer kostbaar is en bovendien de minst milieuvriendelijke optie. Als je te maken hebt met de douane dan kunnen de formulieren vaak al vooruit worden gestuurd. Dit zorgt voor een aanzienlijk kortere afhandelingstijd bij de douane.

Wanneer over de weg, wanneer over het water?

Transport over de weg wordt meestal toegepast voor kleinere partijen en voor producten die aan bederf onderhevig zijn. Voor grote partijen is zeevracht de meest handige en vaak ook goedkoopste optie. Zo vinden transporten van grondstoffen naar en vanuit het Ruhrgebied in Duitsland grotendeels per schip plaats. Maar ook als je gebruik maakt van zeevracht moet de zending naar de haven in Rotterdam of Antwerpen worden gebracht. Hiervoor kun je dan weer gebruik maken van wegtransport. Het transportbedrijf zorgt ervoor dat de zeevracht wordt geregeld in een gedeelde of eigen zeecontainer. De opdrachtgever wordt tijdens het proces op de hoogte gehouden en weet dus wanneer de zending bij de klant wordt afgeleverd.

Vaste afspraken over transport

Als je regelmatig vracht naar het buitenland wilt laten vervoeren is het raadzaam om een vaste afspraak met een vervoerder te maken. Hiervoor wordt in de meeste gevallen een offerte op maat aangeboden waardoor je wat goedkoper uit bent. Maar belangrijker is dat je verzekerd bent van vervoer. Ook in de transportsector is sprake van personeelstekorten. Het kan dus gebeuren dat een transportbedrijf je opdracht niet kan aannemen of dat er vertraging optreedt. Met een langlopende afspraak is die kans een stuk kleiner. Hierdoor kun je met je afnemers goede afspraken maken over de levering van producten of grondstoffen. Als je minder kosten hebt voor transport kun je bovendien goedkoper leveren, en dat is dan weer gunstig voor je eigen positie op de markt.