ALKMAAR - Op vrijdag 28 juli om 10.00 uur luidt Bob Kiel namens Stichting Raadhuis Grootschermer, de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van wethouder Kaas Victor Kloos (OPA).

Tijdens de Dag van het Bewonersinitiatief, die gehouden werd op 19 november jl., is het idee van Stichting Raadhuis Grootschermer als winnaar uitgeroepen. Het initiatief van de stichting bestaande uit het openstellen voor publiek van het leegstaande raadhuis, verhuur van de raadzaal en het geven van rondleidingen, kreeg van de 10 genomineerde ideeën de meeste stemmen. De Dag van het Bewonersinitiatief wordt jaarlijks georganiseerd om initiatieven van inwoners van gemeente Alkmaar extra onder de aandacht te brengen en mee te helpen deze te realiseren. Naast de finaleprijs ontvingen zij ook de hoofdprijs: het luiden van de kaasbel.

34 Alkmaarse kaasmarkten


Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderdveertigduizend mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 31 maart tot en met 29 september, op vrijdagochtend (met uitzondering van vrijdag 8 september) van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast worden er op dinsdag 2 en 23 mei, 6 juni, 4 en 18 juli, 1, 15 en 29 augustus van 19.00 tot 21.00 uur, avondkaasmarkten gehouden. Alle 34 kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.