ALKMAAR - De laatste maanden is er steeds minder werkloosheid in Nederland, en dus ook in en rond Alkmaar. In heel Nederland waren ongeveer 352.000 werklozen in december 2022. Op veel verschillende plekken en in veel verschillende branches wordt nog altijd hard naar personeel gezocht. Dat betekent dat men steeds vaker kan kiezen uit verschillende banen die beschikbaar zijn. Waar het een aantal jaar geleden nog een stuk moeilijker was om baan te vinden, wordt het vandaag de dag wat makkelijker. Desalniettemin vinden veel mensen het nog altijd lastig om een geschikte baan te vinden.

Werkloosheid daalt
Kijkend naar de afgelopen tien jaar, was er in 2014 een enorme piek te zien in het aantal werklozen in Nederland. In het begin van dat jaar stond de teller van het aantal werklozen in ons land op ruim 800.000 mensen tussen de leeftijd van 15 en 75 jaar. Vandaag de dag is dat aantal dus ruim gehalveerd. Ook de laatste maanden zien we een daling. Zo is het aantal werklozen in ons land de afgelopen drie maanden met ongeveer 30.000 mensen gedaald. Ook de specifieke vacatures Alkmaar zijn erg goed bekeken. Echter is er ook een groep mensen in Nederland die niet actief op zoek is naar een baan en daarom niet tot de groep werklozen gerekend wordt. Dit kan ook met ziekte of arbeidsongeschiktheid te maken hebben.

Openstaande vacatures
In veel bedrijven staan er tegenwoordig verschillende vacatures open. Dit varieert van totaal nieuwe soorten banen, tot uitbreiding van bestaande banen waar simpelweg meer mensen voor nodig zijn. Na de coronacrisis is de vraag naar personeel in vrijwel elke beroepsgroep enorm gestegen. Dat zorgt ervoor dat verschillende bedrijven het moeilijk hebben om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren en de kwaliteit hoog te houden. Een bekend voorbeeld van bedrijven die stoeien met de krapte op de arbeidsmarkt, zijn energieleveranciers. De vraag naar informatie vanuit de consument stijgt op dat gebied enorm, maar energieleveranciers kunnen niet genoeg personeel vinden om alle mensen op de juiste manier te woord te staan.

Vacatures in en om Alkmaar
Ook in de regio Alkmaar is het aantal werklozen aan het dalen. Desalniettemin staat er nog veel vacatures open in en rond de stad. Zowel in de retailsector, als in het bedrijfsleven en het fabriekswerk zijn verschillende functies te vinden voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Zo zijn de vacatures Noord-Holland erg goed bekeken de afgelopen maanden. Bedrijven in en rond de stad proberen op allerlei manieren personeel te werven. Denk aan social media, hun eigen website, de lokale en regionale kranten, maar ook adverteren in de bekende vacaturesites die online te vinden zijn.

De verwachting is dat de werkloosheid de komende maanden verder zal dalen. Niet alleen in Alkmaar en omstreken, maar ook in de rest van Nederland. Goed nieuws voor onze economie, want hoe meer functies worden ingevuld, hoe meer bedrijven weer verder kunnen met het (opnieuw) opbouwen en uitbouwen van hun mooie organisatie.