ALKMAAR - Niet iedereen heeft de ambitie om tientallen jaren op een kantoor of in een loods door te brengen. Wellicht ben jij ook op zoek naar werk waarbij je vaker met de natuur in contact komt, en met dieren in het bijzonder. Daar bestaan veel opleidingen voor, meer dan je denkt in ieder geval. Bij Aeres Training Centre alleen al kies je uit een rijk aanbod aan cursussen. Met onderstaande ideeën doe je inspiratie op.

Paraveterinair: meer taken en verantwoordelijkheden dan een 'normale' dierenartsassistent

Tijdens een opleiding tot paraveterinair bij Aeres Training Centre in Barneveld krijg je volop met dieren te maken. Je verleent assistentie aan een dierenarts, komt in actie bij spoedgevallen, maakt röntgenfoto's en biedt de helpende hand bij een echografie. Is je opleiding afgerond, dan ben je een volwaardige assistent van de dierenarts, die in de praktijk en communicatie het eerste, directe contact met mensen en dieren vormt. Met dit diploma heb je meer verantwoordelijkheden dan een 'gewone' dierenartsassistent, en een uitgebreider takenpakket. Benieuwd geraakt naar de details? Lees hier meer!

Bijzondere interactie met paarden of dierfotografie?

Op datzelfde opleidingscomplex is een opleiding tot paardendeskundige eveneens een goed idee. Je leert alles over hun gedrag en voeding en geniet van de interactie met deze edele dieren. Met 7,5 hectare aan grond, het grootste Nederlandse aanbod aan opleidingen met dieren en - vanzelfsprekend - veel dieren om te verzorgen is deze campus de place to be voor wie zijn carrière in dienst van dieren wil stellen. Een voorbeeld van een andere mooie manier om met dieren te werken, is de cursus dierfotografie die hier ook wordt gegeven.

Boswachter: tweejarige deeltijdopleiding

Jaarlijks in september start de deeltijdopleiding tot boswachter. Je gaat één dag per week naar school en komt alles te weten over Nederlandse flora en fauna, ecologie en natuurbeheer. Er worden veel vragen beantwoord. Waarom komen er zo veel herten naar woonwijken? Welke slangen leven in Nederland? En is de wolf echt zo gevaarlijk als beweerd wordt, en welke functie heeft hij in het ecosysteem?

Honden trimmen en/of uitlaten, helpen op kinderboerderij als 'stage'

Voor het opstarten van je eigen uitlaatservice heb je geen diploma nodig, wel voor het beginnen van een trimsalon. Een combinatie van beide beroepen is ook een goed idee. 's Morgens met een busje vol enthousiaste viervoeters naar het bos, strand of park om ze daar te laten ravotten terwijl de baasjes op kantoor zitten; 's middags en eventueel 's avonds diezelfde honden ontvangen voor een beautybehandeling. Wil je op vrijwillige basis meer leren over andere dieren en eveneens lekker buiten bezig zijn? Dan vraag je bij de lokale kinderboerderij of ze nog hulp kunnen gebruiken.