ALKMAAR - Je ziet het helemaal voor je: je gaat voor jezelf beginnen in Alkmaar. Misschien niet meteen met een bedrijfspand, maar eerst vanuit huis. Of het is tijd om uit te breiden en meer opdrachtgevers aan te nemen. In ieder geval is het starten van je eigen onderneming altijd spannend. De hoop is natuurlijk dat alles goed zal gaan, maar tijdens het groeien kunnen zich ook grote financiële tegenslagen voordoen. Het is belangrijk om je daar van tevoren goed tegen te verzekeren.

Verzekeringen voor startende zelfstandige ondernemers in Alkmaar

Vanuit Alkmaar ondernemen betekent ook stilstaan bij het afsluiten van de juiste verzekeringen. In de zoektocht blijkt al snel hoe schrikbarend weinig verzekeringen echt verplicht zijn voor ondernemers. In Nederland hebben we namelijk afgesproken dat ondernemers een grote mate van vrijheid hebben en daarom zelf mogen beslissen welke verzekeringen ze wel of niet afsluiten. Ook al is het (nog) niet verplicht, een aantal verzekeringen is zeker goed om af te sluiten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Voorlopig nog niet verplicht, maar mogelijk in 2027 wel: de arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Je denkt er als startende Alkmaarse ondernemer natuurlijk niet meteen aan dat je ziek kunt worden of een ongeluk krijgt. Maar toch kun je arbeidsongeschikt raken. Om deze reden doe je er goed aan om een aov aan te sluiten. Zo krijg je toch doorbetaald, ook als je ziek bent. De aov is voorlopig nog niet verplicht, maar mogelijk vanaf 2027 wel. Dus kun je maar beter alvast zo’n verzekering afsluiten.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als je onderneemt, kun je op verschillende manieren aansprakelijk worden gesteld. Goed om te weten is dat je particuliere aansprakelijkheidsverzekering geen zakelijke schadeclaims dekt. Daarvoor heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of Avb verzekering voor nodig. Deze dekt schadeclaims als gevolg van letsel of overige schade aan anderen. Denk bijvoorbeeld aan letselschade tijdens een bedrijfsongeval of een product dat niet aan de eisen voldoet. Met een dergelijke verzekering kun je je indekken tegen deze schades.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Fouten maken is menselijk. Als startend ondernemer in Alkmaar leer je daarvan. Maar als je opdrachtgever aan de andere kant van het land grote schade heeft als gevolg van een foute beslissing, kan hij je besluiten een brief te sturen waarin hij je aansprakelijk stelt. Verkeerde besluiten, adviezen en handelingen horen onder beroepsaansprakelijkheid. Middels een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je je hiertegen verzekeren. Op die manier loop je geen risico meer op grote financiële schades als je per ongeluk een handeling verkeerd uitvoert. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is aan aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je doet er dus goed aan om beide verzekeringen af te sluiten.