Afgelopen week kwam in het nieuws dat we in Nederland 2 miljoen mensen hebben die zware maagzuurremmers gebruiken. 2 miljoen inderdaad. Dat zijn er nogal veel. Artsen pleiten er nu voor om maagzuurremmers uit de vrije verkoop te halen. 

Het tv programma Kassa besprak de problemen en gezondheidsrisico’s van deze middelen. Prof. Weersma UMC Groningen, vermoed dat de helft van de mensen deze middelen niet nodig heeft. Bijwerkingen als nierfalen, botontkalking en darminfecties treden vaak op bij langdurig gebruik van deze middelen. ‘Artsen grijpen te snel naar een medicijn, terwijl met een gezondere leefstijl al veel winst valt te behalen.’ Hier ben ik het helemaal mee eens. Veel van mijn klanten gebruiken ook maagzuurremmers zowel op advies van een arts als de middelen die in de vrije verkoop verkrijgbaar zijn. Vaak wordt er niet gedacht aan aanpassen van de leefstijl, terwijl dit eigenlijk de eerste stap zou moeten zijn. Overtollig maagzuur komt vaak door een verkeerd eetpatroon. Hiervoor een medicijn gebruiken is als dweilen terwijl de kraan openstaat.

De stap voor deze week
Het koolzuur uit frisdrank is een van de veroorzakers van maagproblemen. Frisdrank is een overbodig product wat wij niet nodig hebben en waar ons lichaam niet goed tegen kan. Probeer het maar eens uit door twee weken geen frisdrank te drinken en neem dan maar 1 glas. Je lichaam protesteert binnen 1 minuut door te boeren. Niet echt charmant toch?
Daarnaast is er een duidelijk verband tussen landen met een hoge frisdrankconsumptie en obesitas. Mexico heeft de VS ingehaald als land met het hoogste percentage overgewicht. Ook de frisdrankconsumptie is hoog in Mexico. De regering heeft daarom een suikertax ingevoerd in 2014. Er worden nu inderdaad minder frisdrank verkocht. Frisdrank is ook de boosdoener bij het ontstaan van overgewicht bij kinderen. Durf jij de stap aan om frisdrank uit je leven te schrappen?