Een dakrenovatie wordt meestal uitgevoerd als het dak aan vervanging toe is of als er grote schade is, bijvoorbeeld door storm of na een brand. Dit is ook een uitgelezen moment om het dak te verduurzamen met isolatie of het plaatsen van zonnepanelen. Als er geen zichtbare schade aan het dak is, dan is het aan te raden om een dakinspectie te laten uitvoeren. Een dakdekker kan controleren wat de staat van het dak is en welke werkzaamheden eventueel aanvullend nodig zijn. Op die manier kun je een complete kostenbegroting maken voor de renovatie van het dak. Het zou immers heel frustrerend zijn als tijdens de werkzaamheden blijkt dat er extra onderhoud aan de schoorsteen nodig is of dat de dakgoten toch moeten worden vervangen.

Materialen inkopen

Als je zelf een nieuw dak wilt gaan plaatsen dan is het belangrijk om hiervoor de juiste materialen in te kopen. Hiervoor is het onder andere nodig dat je weet om hoeveel vierkante meter het gaat. Dit is uit te rekenen als je de afmetingen van het huis weet. Als je twijfelt kun je een dakdekker vragen je hiermee te helpen, zij hebben hier vaak handige trucs voor om het juiste aantal vierkante meters in te schatten. Bedenk dat er van de meeste soorten dakbedekking verschillende kwaliteit beschikbaar is. Een hoge kwaliteit dakbedekking verzekert je van jarenlang onbezorgd woonplezier maar is uiteraard duurder in aanschaf. Je kunt je laten adviseren over de aankoop van dakpannen, EPDM of bitumen door de leverancier zodat je de juiste keuze kunt maken.

Verbeteren van het wooncomfort

Het renoveren van het dak met materialen van Zinkunie.nl is een uitgelezen kans om het wooncomfort te verbeteren. Als het dak toch open ligt, kun je de wens voor een mooi groot dakraam of een lichtkoepel natuurlijk niet voorbij laten gaan. Hiermee kun je van je zolder een lichte extra kamer maken die je kunt gebruiken als slaapkamer, hobbykamer of werkkamer. Voor dit soort aanpassingen aan een woning is over het algemeen geen vergunning nodig. Mocht je twijfelen dan kun je hierover meer informatie krijgen bij de gemeente waar je woont.

Wanneer ga je je dak renoveren?

Natuurlijk is de beste tijd om je dak aan te pakken de zomer. Dan is de kans op neerslag kleiner en is de temperatuur een stuk aangenamer dan eerder of later in het jaar. Als het dak moet worden gerenoveerd vanwege schade dan kun je dit natuurlijk niet uitstellen en moeten de werkzaamheden zo snel mogelijk worden ingepland. Een daklekkage die langdurig aanwezig is kan flinke schade aanrichten. Als je waterschade in huis hebt als gevolg van achterstallig onderhoud zal dit niet worden vergoed door de inboedel- of opstalverzekering. Als het dak wordt gerepareerd na stormschade of brand is het zaak om de verzekering hiervan vooraf op de hoogte te stellen en foto’s te maken en door te sturen van de situatie na het ontstaan van de schade.