De winters in Nederland worden steeds zachter. De liefhebbers van sneeuw en natuurijs komen nog maar zeer beperkt aan hun trekken. Maar dat wil niet zeggen dat we de winter helemaal overslaan. Vorst is nog altijd aan de orde en dat betekent dus dat je op tijd moet beginnen met het je tuin winterklaar maken. Dat doe je door bepaalde taken te plannen in oktober en begin november om ervoor te zorgen dat je vanaf het voorjaar weer volop van je tuin kunt genieten.

Bloembollen planten

Bloembollen zijn de eerste brengers van het voorjaar. Die plant je in de tweede helft van oktober. Je kunt bloembollen online kopen maar uiteraard ook in tuincentra en soms zelfs in warenhuizen, al is daar de keuze vaak een stuk minder uitgebreid. Bloembollen plant je in het najaar zodat ze zich goed in de grond kunnen innestelen om daar in alle rust de winter door te komen. Zodra het warmer wordt in het voorjaar steken ze hun koppen boven de grond en kun je genieten van de bloemen. De sneeuwklokjes en blauwe druifjes zijn traditioneel het eerst aan de beurt. Een maand later komen ook de tulpen en narcissen boven de grond. Die bloeien enkele weken als het niet te vaak en te hard regent waardoor de bloembladen kapot gaan. Daarna is het tijd voor de eenjarige planten of zomerbloembollen.

Zomerbloembollen planten

Bloembollen planten doe je niet alleen in oktober. Zomerbloembollen plant je in het voorjaar zoals bijvoorbeeld de cyclaam bol en de anemoon. Die bollen komen in juli boven de grond en bloeien wekenlang in de zomer. Let wel op dat je ze genoeg water geeft als het in de zomer langdurig droog is, anders verwelken de bloemen en heb je er een stuk minder lang plezier van. Net zoals bollen van tulpen kun je de bollen nadat ze zijn uitgebloeid uit de grond halen, laten drogen en op een droge donkere plaats bewaren totdat je ze het jaar daarop opnieuw in de grond stopt.

Snoeien

Bij het winterklaar maken van de tuin hoort ook snoeien. Bomen, struiken en hagen kun je in dit deel van het jaar kortwieken zodat ze in het voorjaar weer kunnen uitlopen. Dit geldt niet voor alle planten. Als je twijfelt wanneer je een struik of boom het beste kunt snoeien, dan kun je advies vragen aan een ervaren hovenier. Er zijn ook mensen met een grotere tuin die het groot onderhoud overlaten aan een tuinman. Die komt dan 1 of 2 keer per jaar om het onderhoud te doen. Daar hoort ook het snoeien van hagen bij, want die mogen niet te hoog of te breed worden. Een tuinafscheiding mag maximaal 200 cm hoog zijn, en als je haag hoger is dan dat dan kan de gemeente eisen dat je deze tot de maximale hoogte terugsnoeit.