ALKMAAR - Het is als je een huis huurt of eigenaar bent van een woning verstandig om een woonverzekering af te sluiten. In bepaalde situaties is het zelfs verplicht om een woonverzekering af te sluiten in de vorm van een opstalverzekering. Bijvoorbeeld als je een koopwoning hebt, waar een hypotheek op rust. In dat geval mag de geldverstrekker als voorwaarde stellen dat je de opstal verzekert. Het is natuurlijk verder de vraag welke woonverzekering je nodig hebt en wanneer het verstandig is om deze af te sluiten.


Bij vertrek uit ouderlijk huis
Woon je nog thuis en ga je op kamers of ben je van plan om een studio of appartement te huren? Dit is natuurlijk een belangrijk moment in je leven, waarbij er allerlei financiële verplichtingen op je afkomen. Bovendien moet je nadenken over bepaalde zaken, zoals het verzekeren van je inboedel met een inboedelverzekering. Daarbij is het eveneens van belang om aan je aansprakelijkheid te denken en daar een verzekering voor af te sluiten.

Bij verhuizen naar een koopwoning
Een andere situatie, waarin het verstandig is om een woonverzekering af te sluiten, is als je van een huurhuis naar een koopwoning gaat. Dit is een prima moment om al je verzekeringen onder de loep te nemen en te kijken welke er nodig zijn. In een huurwoning heb je geen opstalverzekering nodig, maar die is wel belangrijk als je naar een koopwoning verhuist. Als er een hypotheek op het huis rust, kan dit zelfs een verplichting zijn. Bovendien verander je misschien de inboedel en schaf je nieuwe meubels of apparatuur aan als je naar een grotere woning verhuist. Een woonverzekering afsluiten voor zowel de opstal als de inboedel biedt dan uitkomst.

Bij het verduurzamen van je eigen woning
Heb je nog geen opstalverzekering, maar ben je van plan om je woning te verduurzamen? Bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak aan te laten brengen? Dit is een perfect moment om alsnog te besluiten voor een opstalverzekering te kiezen. Zonnepanelen maken namelijk geen deel uit van de inboedel, maar wel van de opstal als deze op het dak gemonteerd zijn en vastzitten aan de woning.

Bij de aanschaf van een laadpaal

De aanschaf van een eigen laadpaal die aan je woning vastzit, is eveneens een moment om te denken aan een opstalverzekering als je die nog niet hebt. Uiteraard is je huis dan ook meteen verzekerd tegen schade.